Protest masiv în Ungaria. Mii de maghiari cer încetarea "propagandei" tendenţioase din mass-media de stat

Mii de maghiari au protestat la Budapesta în faţa sediului televiziunii de stat a ţării, împotriva a ceea ce au descris ca fiind „maşina de propagandă” a guvernului Viktor Orban, 5 octombrie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
06.10.2024

Mii de maghiari s-au adunat sâmbătă în faţa sediului televiziunii de stat a ţării, protestând împotriva a ceea ce au descris ca fiind „maşina de propagandă” a guvernului şi cerând un serviciu public media independent, transmite Reuters.

Protestatarii, din partea partidului de opoziţie TISZA, susţin că televiziunea de stat MTVA difuzează propagandă tendenţioasă, prezentând numai politicieni din partidul şi guvernul premierului Viktor Orban, iar analiştii repetă povestea acestora.

Partidul de centru-dreapta TISZA, condus de un nou venit în politică, Peter Magyar, care se pricepe la mass-media, reprezintă cea mai mare provocare pentru naţionalistul de dreapta Orban de când acesta a ajuns la putere în 2010.

Fluturând drapelul naţional şi bannere pe care scria „Stop propagandei”, mii de susţinători ai TISZA s-au adunat în Budapesta, strigând „Nu ne este frică” şi „Ne-am săturat” la cel mai recent miting de masă convocat de Magyar.

„Ne-am săturat de răutate, de minciuni, de propagandă, răbdarea noastră a luat sfârşit”, a spus Magyar mulţimii.

„Ceea ce avem astăzi ca serviciu public media în Ungaria este un scandal global, ne-am săturat”.

Magyar a cerut ca serviciul public de televiziune să prezinte protestul într-o emisiune „needitată”.

TISZA, care înseamnă Tisztelet es Szabadsag (Respect şi Libertate), are un sprijin de 39% în rândul alegătorilor, comparativ cu 43% pentru partidul Fidesz al lui Orban, potrivit unui sondaj publicat de institutul de sondare Median luna trecută. Următoarele alegeri vor avea loc la începutul anului 2026.

În contextul frustrării crescânde a alegătorilor faţă de Orban, într-un moment în care economia abia iese dintr-o criză a inflaţiei, Magyar a promis eradicarea corupţiei, să reconstruiască serviciul public media şi să restabilească controalele şi echilibrele democratice, despre care criticii spun că au fost erodate sub Orban.

În timp ce mass-media publică serveşte în primul rând drept purtător de cuvânt al guvernului, mass-media privată este controlată în mare măsură de aliaţii partidului Fidesz al lui Orban.

Guvernul a negat subminarea libertăţii presei.

Raportorul special al ONU pentru libertatea de opinie şi de exprimare, Irene Khan, a declarat că există „un mediu media distorsionat în Ungaria, unde pluralismul, diversitatea şi independenţa mass-media sunt puse la îndoială”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor