Şase ofiţeri nord-coreeni, eliminaţi în atacul ucrainean de lângă Doneţk

HIMARS lansează o rachetă în direcţia Bahmut, 18 mai 2023 în regiunea Doneţk, Ucraina. Fotografie în scop ilustrativ (Getty Images)
Redacţia
06.10.2024

Şase ofiţeri din Coreea de Nord se numără printre cei 20 de soldaţi ucişi săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului ocupat de Rusia în apropiere de Doneţk, afirmă surse din serviciile de informaţii citate de Kyiv Post.

Peste 20 de soldaţi au fost ucişi în urma unui atac cu rachete din 3 octombrie asupra teritoriului ocupat de Rusia în apropiere de Doneţk, inclusiv şase ofiţeri din Coreea de Nord, care au venit să se consulte cu omologii lor ruşi, au declarat sursele. Alţi trei militari nord-coreeni au fost răniţi.

Potrivit relatărilor de pe reţelele de socializare ruseşti, înainte de atacul cu rachete, ruşii demonstrau reprezentanţilor nord-coreeni pregătirea personalului pentru acţiuni de asalt şi apărare.

Anul trecut, Direcţia principală de informaţii a Ucrainei (HUR) a raportat sosirea unui contingent limitat de militari din Coreea de Nord pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, inclusiv unităţi ale trupelor de geniu, indicând o cooperare activă între Rusia şi Coreea de Nord.

Centrul pentru Rezistenţă Naţională (CNR) a raportat în septembrie 2023 că Rusia intenţionează să aducă cetăţeni nord-coreeni în teritoriile ocupate din Doneţk şi Luhansk pentru lucrări de construcţie.

Mai mult, preşedintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în luna iunie a acestui an, l-a convins pe omologul său de la Phenian să deschidă „misiuni diplomatice în Doneţk şi Lugansk”.

CNR a apreciat că nord-coreenii au fost invitaţi pentru a asigura oferta de forţă de muncă în aceste regiuni, deoarece războiul Kremlinului în Ucraina a dus la o lipsă de forţă de muncă în întreaga Rusie şi în teritoriile ocupate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor