Israelul atacă pentru prima dată cel mai nordic oraş din Liban şi ucide un lider Hamas

Israelul a atacat în zona Tripoli din nordul Libanului, considerat al doilea oraş ca mărime al ţării, 5 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
06.10.2024

O dronă israeliană a bombardat o tabără de refugiaţi palestinieni din oraşul libanez Tripoli, ucigând un lider Hamas şi trei membri ai familiei sale în primele ore ale zilei de sâmbătă, transmite Zero Hedge.

Canalul de televiziune Al-Jadeed a raportat că „o dronă israeliană a vizat un apartament rezidenţial din apropierea Moscheii Khalil al-Rahman din tabăra Beddawi din Tripoli”, omorând patru persoane şi rănind altele care au fost transportate la Spitalul Hilal din interiorul taberei.

Hamas a emis o declaraţie prin care a anunţat moartea comandantului Brigăzilor Qassam, Saeed Atallah Alí, a soţiei acestuia, Shaima Khalil Azzam, şi a celor două fiice minore ale sale, Zainab şi Fatima, care au fost ucise în urma atacului aerian.

Declaraţia Hamas a adăugat că „Brigăzile Qassam, în lumina masacrelor continue şi în creştere ale ocupaţiei în Fâşia Gaza, în mândra noastră Cisiordania şi în taberele noastre, fortăreţele întoarcerii noastre, se angajează faţă de poporul nostru să răzbune sângele pur care a fost vărsat şi încă se varsă”.

Potrivit Al-Jadeed, bombardamentul israelian a fost primul de acest fel în nordul Libanului de la începutul războiului. Israelul a lovit, de asemenea, ţinte din suburbiile sudice ale Beirutului pentru a treia noapte consecutiv.

Agenţia de presă libaneză a raportat că avioanele de război israeliene au lansat 12 raiduri asupra suburbiilor din sudul Beirutului în zorii zilei de sâmbătă.

Martori au declarat că s-a auzit o explozie şi s-a văzut fum sâmbătă dimineaţa în Beirut, pe fondul alertelor de evacuare emise de armata israeliană pentru ca locuitorii să evacueze mai multe zone. Alertele au avertizat locuitorii să evacueze clădirile din cartierul Burj al-Barajneh, districtul Choueifat şi Haret Hreik.

Armata israeliană a anunţat că a bombardat în cursul nopţii o moschee din incinta Spitalului Martyr Salah Ghandour din oraşul Bint Jbeil din sudul Libanului. Spitalul a declarat că nouă lucrători medicali au fost răniţi în urma atacului, dintre care mulţi în stare gravă.

Armata a susţinut că Hezbollah a înfiinţat o „cameră de comandă” în cadrul moscheii „pentru a planifica şi desfăşura acte de teroare împotriva trupelor IDF şi a statului Israel”.

În Gaza, armata israeliană a bombardat în mod regulat spitale, moschei şi şcoli, susţinând fără dovezi că acestea sunt folosite de luptătorii Hamas. Ministerul Sănătăţii din Liban a anunţat că, de la 8 octombrie anul trecut, peste 2.000 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra ţării, inclusiv 127 de copii şi 261 de femei.

Războiul Israelului în Gaza a ucis cel puţin 41.802 persoane, Ministerul local al Sănătăţii afirmând că majoritatea sunt femei şi copii, şi a rănit alte 96.844 de la începutul războiului, la 7 octombrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor