Ce presupune planul de victorie al lui Zelenski pentru a-l învinge pe Putin

Preşedintele Zelenski şi-a prezentat Planul de Victorie în faţa parlamentului ucrainean, 16 octombrie 2024 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
17.10.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat, miercuri, în faţa parlamentului ucrainean, aşa-numitul plan de victorie, care vizează obţinerea unei păci juste în războiul cu Rusia datorită ajutorului şi garanţiilor din partea aliaţilor săi.

Potrivit POLITICO, planul constă în cinci puncte principale şi trei anexe secrete.

„Planul de victorie al Ucrainei este un plan pentru a ne consolida statul şi pentru a ne consolida poziţiile. Pentru a fi suficient de puternici pentru a pune capăt războiului. Dacă începem să ne mişcăm cu acest plan concret de victorie acum, am putea reuşi să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”, a declarat Zelenski.

Există o cursă pentru a obţine o perspectivă de încheiere a războiului în condiţii favorabile pentru Ucraina, într-un moment în care forţele ruse fac progrese lente, dar constante de-a lungul liniilor frontului, iar sprijinul viitor pentru Ucraina este sub semnul întrebării din cauza alegerilor prezidenţiale din SUA de luna viitoare.

Ideea este de a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate solide din partea aliaţilor săi şi este bine înarmată pentru a împiedica Rusia să folosească orice pauză în lupte pentru a se reînarma şi a ataca din nou.

„Acest plan poate fi pus în aplicare. Depinde de parteneri [...] cu siguranţă nu depinde de Rusia”, a declarat Zelenski.

El şi-a prezentat deja planul liderilor americani şi europeni, deşi până acum reacţia aliaţilor Kievului a fost moderată.

Preşedintele ucrainean a subliniat că Rusia nu negociază: „Rusia evită în continuare diplomaţia onestă şi aruncă mai multe ultimatumuri între bombe”.

Linia oficială a Kremlinului este că „operaţiunea militară specială trebuie să se încheie odată cu îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite anterior”, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.

Condiţiile Moscovei echivalează cu capitularea Kievului, cerând Ucrainei să se retragă din zonele revendicate de Rusia, să renunţe la intenţiile de a adera la NATO, să garanteze drepturile vorbitorilor de limbă rusă, să demilitarizeze şi să „denazifice”.

Ce conţine planul lui Zelenski:

1. Invitaţia de a adera la NATO

Chiar dacă aderarea efectivă este încă o problemă pentru viitor, o invitaţie de a adera ar trimite un semnal puternic liderului rus Vladimir Putin.

„O invitaţie este o decizie puternică care nu necesită nimic altceva decât determinare”, a declarat preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu a vrut să spună dacă îşi va mobiliza aliaţii să sprijine demersul lui Zelenski pentru o invitaţie, adăugând că deliberările sale în curs cu Kievul şi cu ţările membre nu pot fi împărtăşite prin intermediul unei conferinţe de presă.

„Planul de victorie nu se referă doar la o invitaţie de a deveni membru al NATO. Planul de victorie are mai multe elemente. Următorii paşi [nu sunt] doar pe această temă, ci pe conţinutul general al planului de victorie”, le-a declarat Rutte reporterilor miercuri.

El a reiterat faptul că Rusia nu are niciun rol în a decide dacă Ucraina ar trebui să facă parte din NATO.

Ţările membre s-au angajat faţă de calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, dar nu au emis o invitaţie reală.

2. Mai multe arme mai rapid, fără restricţii privind utilizarea lor

Ucraina a pregătit o listă de arme pentru a se proteja şi pentru a aduce „războiul aproape de casă pentru Kremlin”.

Aceasta include capacităţi de antrenament şi apărare antiaeriană pentru a descuraja atacurile ruseşti, date din satelit în timp real de la aliaţi, încetarea tuturor restricţiilor privind utilizarea armelor donate pentru a lovi în interiorul Rusiei şi ajutor din partea aliaţilor în doborârea rachetelor şi dronelor deasupra teritoriului ucrainean.

Multe dintre aceste măsuri au fost blocate din cauza temerilor Occidentului de a depăşi liniile roşii ale Kremlinului, dar Zelenski a susţinut că avansul Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a arătat că multe dintre acestea sunt doar vorbe goale.

„Datorită operaţiunii Kursk, am văzut că Putin nu are suficientă forţă pentru a rezista atunci când forţăm foarte tare”, a spus el.

3. Descurajare

Ucraina propune desfăşurarea pe teritoriul său a unui pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară care va fi suficient pentru a proteja ţara de orice ameninţare militară din partea Rusiei.

În această situaţie, Moscova fie se va alătura unui proces diplomatic onest pentru o încetare justă a războiului, fie se va confrunta cu situaţia de a nu mai putea continua să lupte datorită ajutorului acordat Ucrainei.

Armele exacte nu au fost dezvăluite de Zelenski în discursul său în parlament, dar el a menţionat că liderii din SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie cunosc solicitările Kievului.

4. Potenţial economic strategic

Ucraina propune partenerilor din Uniunea Europeană şi SUA să semneze un acord special privind utilizarea comună a resurselor critice ale Ucrainei, cum ar fi litiul, gazul, titanul şi altele, şi să producă energie împreună în viitor.

5. Perspective postbelice

Ucraina ar consolida securitatea europeană datorită armatei sale pregătite pentru luptă.

„Dacă partenerii sunt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forţelor armate americane staţionate în Europa cu unităţi ucrainene. După război. Ucrainenii au dovedit că pot fi o forţă pe care răul rusesc nu o poate învinge”, a declarat Zelenski.

Reacţii

Unii dintre parlamentarii ucraineni care au ascultat discursul au considerat că acesta a fost foarte ambiţios.

„Planul arată ca şi cum alţii trebuie să facă totul pentru noi”, a declarat deputatul partidului de opoziţie Solidaritatea Europeană Oleksii Goncearenko într-o postare pe Facebook.

Dar hai mai un soldat ucrainean şi membru al partidului liberal Holos, a văzut lucruri de apreciat.

„Pe de o parte, planul sună ca o fantezie. Pe de altă parte, Patriot, Storm Shadow şi F-16 erau la fel de fantastice, ca şi scufundarea unei mari părţi a Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse şi controlul unei bucăţi din Kursk. Totul depinde de deciziile partenerilor şi de succesul diplomaţiei noastre”, a spus Losinski.

Cu toate acestea, el a adăugat că Zelenski „nu a explicat cum intenţionează să realizeze punerea în aplicare a acestor puncte”.

Peskov a numit planul lui Zelenski „efemer” şi a adăugat: „Kievul trebuie să se trezească şi să admită că politicile sale nu au perspective”.

Zelenski se află joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii UE, unde va insista din nou pentru acceptarea planului său.

„Îl vom asculta pe preşedintele Zelenski cu privire la planul său de victorie propus şi vom lucra la următorii paşi pentru a construi un consens în jurul unei iniţiative de pace”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa de invitaţie către lideri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor