Lovitură de stat eşuată în Bolivia. Un general de top a fost arestat

Trupe militare sunt desfăşurate în faţa Palatului Quemado din Plaza Murillo din La Paz, Bolivia, 26 iunie. (Getty Images)
Redacţia
27.06.2024

În Bolivia au apărut, miercuri, informaţii despre o lovitură de stat militară, preşedintele Luis Arce denunţând "mobilizarea neregulamentară" a unor unităţi ale armatei naţionale.

Şeful statului l-a acuzat pe Juan José Zuniga, general de top al ţării, de plănuirea unei lovituri de stat şi a avertizat: "Trebuie să respectaţi democraţia".

Potrivit Reuters, "soldaţi puternic înarmaţi şi vehicule blindate au fost văzute adunându-se în Plaza Murillo din capitală, după cum se putea vedea în videoclipurile distribuite pe reţelele sociale".

"Fostul preşedinte Evo Morales, care s-a despărţit public de Arce deşi ambii aparţin aceleiaşi mişcări socialiste, a anunţat o mobilizare naţională a susţinătorilor săi pentru a sprijini democraţia într-o postare separată pe X", continuă raportul.

Au existat rapoarte pe scară largă că vehicule blindate distrug uşa Palatului Prezidenţial şi că trupe înarmate pătrund în interior.

Se pare că tentativa de lovitură de stat de scurtă durată a luat sfârşit.

Potrivit relatărilor, preşedintele Boliviei, Luis Arce, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că liderul loviturii de stat din capitala La Paz, generalul Juan José Zuniga, a fost arestat de propriile trupe după ce acestea şi-au dat seama că organiza o lovitură de stat împotriva guvernului.

Toate trupele rămase se întorc la bazele lor.

Pe fondul blocajelor rutiere şi al întreruperii lucrărilor în întreaga capitală, fiecare parte îşi îndeamnă forţele şi susţinătorii să acorde asistenţă de urgenţă.

Secretara generală a preşedinţiei, María Nela Prada, a declarat că militari şi tancuri au ocupat Plaza Murillo din La Paz, numind acţiunea "tentativă de lovitură de stat". Oamenii sunt "în alertă pentru a apăra democraţia", a afirmat ea la postul local de televiziune Red Uno.

Comandantul general al armatei, Juan José Zuniga, prezent în aceeaşi piaţă, a confirmat că a existat o mişcare a ofiţerilor în uniformă şi a declarat: "Suntem supăraţi de afront, este de ajuns".

În prezent, protestatarii care îl susţin pe Arce umplu unele dintre străzile care duc spre piaţă, scandând sloganuri pro-Arce şi îndreptându-se spre confruntarea cu revolta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor