Lider PSD, după ce Ciucă a cerut "oştirii din teritoriu" să vireze spre Dreapta: O să avem tot un guvern PSD-PNL după alegeri

Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
30.09.2024

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu nu s-a arătat prea impresionat, în emisiunea "Bună, România", moderată de Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, de semnalul dat de prezidenţiabilul PNL Nicolae Ciucă liberalilor din teritoriu, respectiv să demareze majorităţi de dreapta la nivelul consiliilor locale.

Răzvan Zamfir: Avem pe surse o intervenţie a domnului Nicolae Ciucă în şedinţa Biroului Politic Naţional şi mesajul preşedintelui PNL este în sensul creării unor majorităţi de dreapta.

Zice în felul următor: "Doresc să subliniez o linie de orientare în ceea ce priveşte consolidarea majorităţii la nivelul consiliilor locale pe partea dreapta. Vă rog să aveţi în vedere realizarea majorităţilor de dreapta. Ceea ce urmărim şi la Primăria Capitalei, avem deja discuţii. E vorba de responsabilitate. Deci mesajul pentru aleşii locali este să construiască acum, la intrarea în mandat, majorităţi de dreapta".

Când PNL-ul îşi construieşte acum majorităţi de dreapta în teritoriu, cu ce gânduri veniţi dumneavoastră în ideea unei majorităţi de stânga-dreapta la centru? Ce soluţii aveţi?

Dan Cristian Popescu (PSD): Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său, vorbim de partidele mari acum, PSD şi PNL. Şi probabil că acolo unde vor reuşi cei de la PNL să facă una fără PSD, o să o facă. În unele părţi o să o facă cu PSD şi aşa mai departe. Şi noi la fel. De la caz la caz, au fost şi primării unde s-au luptat candidatul PSD cu candidatul PNL, sunt încă răni nevindecate. Nu pot să spun şi nici aici nu este vorba de o decizie, e vorba de o recomandare din ce înţeleg. E vorba de o direcţie. Decizia ar fi fost obligatorie. Direcţiile sunt în campania electorală.

Radu Buzăianu: Deci dumneavoastră, domnule Popescu, când vă faceţi planul de viaţă pe viitor, mizaţi pe o majoritate în continuare alcătuită de PSD împreună cu PNL. Adică ăsta e planul de viaţă.

Dan Cristian Popescu: Eu mizez pe majorităţi făcute în jurul unor proiecte în diverse localităţi.

Răzvan Zamfir: Şi la centru, cum vedeţi după alegeri, că domnul Ciolacu, într-o intervenţie acum două zile, a anulat orice fel de posibil viitor cu AUR. A zis cu AUR nu. Nici să n-audă.

Dan Cristian Popescu: Din ce vedem în sondaje azi, pare cel mai probabil un alt guvern PSD-PNL. Sigur, românii vor avea cuvântul pe 1 decembrie pentru a ne da o componentă a Parlamentului şi de acolo, aplicând matematica, o să vedem ce variante se pot face.

Radu Buzăianu: Să clarificăm un lucru. Românii nu votează PNL-ul pentru majoritate cu PSD. De ce? Pentru că îi vedeţi bine pe cei de la PNL spunând "băi, votaţi-ne că vrem să facem pe dreapta ceva". Şi românii vor avea încredere în această promisiune făcută de domnul Nicolae Ciucă şi vor vota PNL-ul pentru asta. Şi după aia veniţi dumneavoastră şi ziceţi altceva. Nu-i mai folosiţi pe români ca argument, pentru că românii vor vota PNL-ul nu pentru dumneavoastră...

Încerc să explic o idee mai simplă. PNL-ul vine cu un proiect. Noi vrem ceva pe dreapta, să organizăm ceva pe dreapta. Dvs. la PSD n-ar trebui să veniţi cu un proiect similar în sensul în care... aţi spus că nu cu AUR. Păi atunci cu cine? Sunteţi un partid de dreapta? Deveniţi un partid de dreapta şi dvs.? Nu aveţi cum să promiteţi că veţi guverna cu PNL-ul, cu partidul de dreapta.

Dan Cristian Popescu: Noi nu am promis acest lucru. Dacă un grup de partide doresc să guverneze într-un procent foarte mare, 100% după alegeri, fac o alianţă. Noi venim în alianţă, cum am avut alianţă PSD-PNL la europarlamentare acum şase luni. Dacă PNL ar vrea un guvern, o majoritate de dreapta, ar face o alianţă cu celelalte partide şi ar spune "avem liste comune şi dacă vreţi dreapta, votaţi-ne pe noi". Cred că aşa ar fi cel mai evident că se vrea o anumită alianţă. Şi atunci am putea vedea dacă românii dau acestei alianţe de dreapta un vot majoritar de 50 plus 1 sau nu.

Răzvan Zamfir: Stau toţi la mica ciupeală până după alegeri şi văd atunci matematic ce se poate face. Până la urmă ăsta e adevărul. Văd de la domnul Ciucă intenţia de a avea o majoritate de dreapta în Consiliul General. Pe de altă parte, domnul Vlad Voiculescu a spus că nici nu ia în calcul o majoritate de dreapta cu PNL. Care e de fapt realitatea de la Bucureşti? Va avea Nicuşor Dan o majoritate PNL, USR, Forţa Dreptei, PMP şi Reper? Sau nu faceţi nicio majoritate în Consiliul General?

Diana Stoica (USR): Eu cred că o majoritate este necesară şi în mod ideal, bineînţeles că dacă PNL-ul n-ar fi atacat candidatul pe care l-am susţinut, în speţă pe Nicuşor Dan, în toată campania, ar fi fost mai uşor de făcut această majoritate. Ei fiind la guvernare cu PSD şi atacându-l pe Nicuşor Dan jumătate de an, sigur că acum e mai anevoios.

Dar cred că ce spunea Vlad Voiculescu este că domnul Ciucă iarăşi vorbeşte de o majoritate, aşa cum a făcut şi cu USR-ul, spunea că are negocieri cu Elena Lasconi, dar de fapt aceste negocieri nu existau, erau doar declaraţii şi postări pe Facebook. Deci, sigur că trebuie făcută o majoritate şi, în mod ideal, să fie formată din partide de dreapta. Dar partide de dreapta care nu sunt la local în opoziţie sau în guvernare cu dreapta şi la naţional sunt cu PSD-ul. Adică e puţin ilogic.

Radu Buzăianu: E clară treaba, doar că e o încurcătură aici în declaraţia domnului Vlad Voiculescu. Dacă o reluăm, domnul Vlad Voiculescu vine şi spune că nu se pune problema de aşa ceva. Şi atunci bănuiesc că există un plan. Planul este să fie încurcat primarul Nicuşor Dan, că ăsta pare a fi planul. Deci dacă nu iei PNL-ul, ceva trebuie să iei, că n-ai cum să conduci fără o majoritate în Consiliu. Am văzut ce s-a întâmplat la Sectorul 1 cu Clotilde Armand. Deci ăsta e planul domnului Voiculescu, să fie încurcat Nicuşor Dan?

Diana Stoica: Nu cred că a spus că nu doreşte această majoritate, ci că nu există în momentul de faţă această negociere pe care domnul Ciucă o clamează, că am căutat şi eu postarea dânsului, că nu mai ştiam exact conţinutul. Deci scrie aici că nu există încă negocierea aceea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor