Chirurg cu salariu de peste 4.200 de euro pe lună, condamnat pentru că ar fi luat şpagă de la pensionari şi asistaţi social. Condamnarea e cu suspendare

Medic cerând mită (poză simbol) (cna.md)
Ana Ion
30.09.2024

Tribunalul Bacău l-a condamnat pe chirurgul Mouhannad Toron, şeful secţiei de Chirurgie de la spitalul din Buhuşi, judeţul Vaslui, fost director al unităţii medicale, la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pentru 13 fapte de luare de mită, relatează G4Media.

Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 14.06.2024, chirurgul Mouhannad Toron a câştigat 253.939 de lei în ultimul an de la spitalul din Buhuşi, ceea ce înseamnă 21.161 de lei (4.249 de euro) pe lună.

Tot la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării a fost condamnată şi Ana Cornelia Floareş, asistenta medicală care lucra cu medicul. Ambii şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi în baza procedurii simplificate pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Decizia instanţei nu este definitivă.

Anchetatorii au realizat mai multe înregistrări video în toamna anului 2020, din care reiese cum primeau mită cei doi de la pacienţii care veneau la consultaţii sau erau internaţi în spital. Majoritatea dintre aceştia erau pensionari sau primeau ajutor social, potrivit procurorului care a instrumentat cazul.

„La momentul 00:26:46 al înregistrării, în cabinet intră o persoană de sex feminin, identificată ulterior ca fiind numita …, soţia numitului …. Aceasta ţine cu mâna stângă o sacoşă de culoare roşie. Totodată, femeia menţionează că este soţia lui …, care este internat având probleme „cu degetul, cu piciorul”. După ce intră în cabinet, medicul discută cu femeia legat de starea de sănătate a soţului ei, spunând că o să încerce să-i cureţe infecţia pe care o are la deget, iar dacă nu reuşeşte va fi nevoit să i-l amputeze. La momentul 00:27:48, femeia îl întreabă pe medic cum să facă pentru a lua legătura cu el, iar acesta îi spune să-l urmeze, după care cei doi merg în camera alăturată, ieşind din cadru. Nu se poate auzi discuţia dintre cei doi, însă medicul spune „Mulţumesc!”. Imediat după aceasta, … revine în cabinet, ţinând în mână sacoşa de culoare roşie cu care a venit femeia. După aceasta, medicul îi spune femeii să revină duminică şi să-l caute pe el, după care, la momentul 00:28:42, femeia părăseşte cabinetul, putându-se observa că pleacă fără sacoşa de culoare roşie cu care a venit”, este unul din cazurile în care chirurgul Mouhannad Toron a primit mită, aşa cum reiese din rechizitoriul consultat de G4Media.

Asistenta Ana Cornelia Floareş primea, la rândul ei, de la pacienţi sume cuprinse între 5 şi 20 de lei, dar şi pachete de cafea, pentru fiecare act medical pe care îl presta.

Judecătorii au explicat că Mouhannad Toron nu poate fi exonerat de răspundere în acest caz pe considerentul că pacienţii i-ar fi dat bani şi bunuri ca mulţumire pentru activitatea sa medicală.

„Nu se poate primi apărarea în sensul că pacienţii ar fi oferit sumele de bani sau alte bunuri ca semn de mulţumire pentru serviciile oferite, întrucât activitatea infracţională a inculpatului a constat în concret în aceea că a primit sumele de bani sau bunuri în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Conduita inculpatului de a nu refuza sumele de bani sau bunuri şi de a nu le restitui pacienţilor ori de nu le preda autorităţilor şi astfel împosedarea cu sumele de bani/bunurile primite realizează condiţia de tipicitate a infracţiunii de luare de mită, în modalitatea primirii de bani/bunuri care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea, unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, şi-a motivat decizia instanţa de judecată.

Mouhannad Toron este de origine siriană şi a făcut Facultatea de Medicină la Iaşi în anii 80”. După absolvire a fost repartizat la spitalul din Buhuşi (judeţul Bacău). În anul 2000 a dobândit cetăţenia română, iar în 2012 a fost numit director al Spitalului din Buhuşi. După şase ani a revenit ca şef la secţia de Chirurgie a unităţii medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor