Bucureştiul are o problemă uriaşă dacă vine un cutremur mai serios. Ce spune Nicuşor Dan

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
30.09.2024

Primarul general Nicuşor Dan a susţinut, într-o emisiune realizată de Denise Rifai, că "a pus lucrurile în direcţia potrivită" pentru a pregăti Bucureştiul pentru următorul cutremur mai serios.

Jurnalistă: Avem o chestiune. Riscul seismic. Avem o problemă majoră cu această chestiune, domnule Nicuşor Dan?

Nicuşor Dan: Da!

Jurnalistă: Cutremurul l-am simţit cu toţii. Eu chiar eram într-o filmare. A fost un sentiment deloc plăcut. Ce planuri aveţi? Cum se vede Capitala îmbulinată?

Nicuşor Dan: Eu sper ca timpul să ne mai dea un pic de răgaz, până când o să vină cutremurul. Şi aici mi se pare că am pus lucrurile pe direcţia potrivită. În primul rând, Guvernul a schimbat filozofia. Avem o lege nouă din 2022, avem un mecanism multianual, pentru că, înainte, Guvernul punea 50 de milioane şi nicio autoritate nu reuşea să-i ia, deoarece lucrurile astea durează mai mult de un an, de obicei. Şi avem şi banii.

Până în momentul de faţă, am luat cam 300 de milioane de lei din PNRR şi încă 1,4-1,5 miliarde de lei din programul naţional. În momentul de faţă avem peste 150 de clădiri care sunt în diferite faze de proiectare, cu contract semnat cu asociaţia de proprietari. Pentru că filozofia mea este că atunci când te grăbeşti în fazele astea de hârtii, vei suferi de 10 ori mai mult timp în şantier. Deci, toate şantierele pe care le avem în momentul de faţă sunt în grafic.

Jurnalistă: Planşeul de la Piaţa Unirii? Ca să profit de prezenţa dumneavoastră aici, domnule primar, şi nu pot să nu vă întreb. Când încep lucrările, când se termină? Acolo timpul chiar nu ştim dacă vom mai avea răbdare. Cât de mare este riscul până când încep lucrările astea?

Nicuşor Dan: Cred că pornim de la premisa că suntem oameni serioşi. În calitate de oameni serioşi, întâlnim în viaţa noastră administrativă cazuri care sunt ca acesta sau mai grave, sau mult mai grave, de exemplu, vorbim de ce am discutat mai devreme.

Există blocuri pe care le găsim, în care expertul spune "pericol public". Acolo, la planşeul Unirii, deocamdată nu suntem în situaţia de "pericol public". Bineînţeles că este un grad nesatisfăcător, bineînţeles că trebuie să intervenim. Şi bineînţeles că ne uităm cu seriozitate la problema asta.

Însă, unu, vrem să respectăm legea şi, doi, nu vrem, cum am spus exact acum un minut, să ne confruntăm cu experienţe nefericite cu autorizaţii emise în regim de urgenţă, în care proiectarea nu s-a făcut cum trebuie, iar când au ajuns în şantier au găsit nu ştiu câte conducte de care habar n-aveau şi au stat luni de zile.

Aşadar, nu ne permitem, mai ales acolo unde trece şi Dâmboviţa, şi caseta de sub Dâmboviţa, şi metroul. Nu ne permitem să facem pe genunchi un proiect. Deci, în momentul în care Primăria Sectorului 4 vine cu avizele necesare, vom da autorizaţia.

Şi sunt convins că, aşa cum pentru certificatul de urbanism l-am dat în 2-3 săptămâni, tocmai pentru că ştiam că e o problemă serioasă, aşa, când o să vină cu documentaţia, noi deja ne uităm pe avizele pe care ni le-au trimis şi lucrăm în timp real cu ei. Dar trebuie să vină cu toate avizele.

Şi ultimul lucru: ştiţi că am fost acuzat că nu lucrez bine cu primarii de sector. Păi când noi vorbim tehnic, oamenii din Primăria noastră cu cei din Primăria Sectorului 4, şi stabilim un termen vineri, adică poimâine, nu te apuci să convoci un comitet de situaţii de urgenţă cu două zile înainte, ca la cântarea României, unde toată lumea se jeleşte cât e de grav acolo, cam atât.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor