Kremlinul continuă campania de epurare: Fostul ministru adjunct al Apărării, arestat pentru corupţie

Dmitri Bulgakov
Redacţia
27.07.2024

Fostul ministru adjunct al Apărării, Dmitri Bulgakov, a fost arestat pentru corupţie, au anunţat vineri autorităţile ruse, adăugând că generalul de armată a fost mutat într-un centru de detenţie din Moscova, potrivit The Moscow Times.

Bulgakov, în vârstă de 69 de ani, este al şaptelea oficial de rang înalt din Ministerul Apărării care a fost arestat din aprilie, într-o aparentă epurare a rangurilor superioare ale armatei, pe măsură ce invazia din Ucraina se prelungeşte.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei, care anchetează infracţiunile majore, a declarat că "Bulgakov a fost luat în custodie" în cadrul unei anchete privind corupţia. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că acesta a fost plasat în celebrul centru de detenţie preventivă Lefortovo din Moscova.

În scurtele lor declaraţii, nici FSB, nici Comitetul de Investigaţii nu au precizat ce fel de acuzaţii de corupţie au fost formulate împotriva generalului.

Bulgakov a fost ministru adjunct al Apărării pentru probleme administrative între 2008 şi 2022 şi a supervizat logistica militară înainte de a fi înlocuit în septembrie 2022, prima remaniere militară majoră de la invazia la scară largă a Ucrainei în luna februarie a aceluiaşi an.

Agenţia de presă de stat TASS a precizat că Bulgakov este acuzat de deturnare de fonduri pe scară largă - acuzaţii care se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare.

Agenţiile de aplicare a legii au declarat pentru TASS că Bulgakov a supravegheat crearea unui sistem de furnizare de raţii alimentare de slabă calitate pentru trupele ruse la preţuri umflate. Alte trei persoane care ar fi fost implicate în acest sistem au fost arestate în aprilie, potrivit unor surse citate de agenţia de presă RIA Novosti.

În ultimele luni, mai mulţi funcţionari de rang înalt ai Ministerului Apărării au fost arestaţi pentru diverse acuzaţii, de la luare de mită la abuz de putere, o epurare militară aparentă care a început cu arestarea, în aprilie, a ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, care era considerat un aliat al fostului ministru al apărării Serghei Şoigu.

În mai, preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Şoigu, care a fost acuzat de gestionarea defectuoasă a războiului din Ucraina. Acesta a fost înlocuit de economistul Andrei Belousov, care, la fel ca predecesorul său, nu a avut experienţă militară înainte de a prelua rolul de ministru al Apărării.

La începutul acestei săptămâni, presa rusă a raportat că şeful companiei de construcţii a Ministerului Apărării, Andrei Belkov, a fost arestat pentru abuz de putere.

Anchetatorii ar fi analizat contractele, veniturile personale şi alte conexiuni ale lui Belkov în perioada în care a condus compania militară de construcţii, care a fost sancţionată de Statele Unite în 2023 pentru implicarea sa în reconstrucţia oraşului ucrainean ocupat Mariupol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor