Italia confiscă mega-iahtul de 350 milioane de euro al unui oligarh rus

Iahtul “SY A” al oligarhului rus Andrei Melnichenko în Trieste, Italia (Getty Images)
Andrei Popescu
12.03.2022

Autorităţile italiene au confiscat, vineri, mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnichenko, potrivit unei declaraţii din partea poliţiei financiare din Italia, transmite CNN.

Potrivit declaraţiei, iahtul, numit SY A, valorează aproximativ 350 milioane de euro şi era depozitat în portul nord-estic Trieste.

Este unul dintre cele mai mari super-iahturi din lume, conform producătorului său, Nobiskrug.

Confiscarea are loc în contextul în care Melnichenko a fost sancţionat de Uniunea Europeană la data de 9 martie ca parte a măsurilor punitive extinse luate împotriva oligarhilor ruşi după invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit UE, oligarhul deţine producătorul major de îngrăşăminte EuroChem Group şi compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului Uniunii Europene, care a autorizat sancţiuni împotriva lui Melnichenko, precizează că acesta şi alţi 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei pentru a discuta despre potenţialul impact economic al sancţiunilor UE şi SUA asupra Rusiei.

„Faptul că el a fost invitat să participe la această întâlnire demonstrează că este un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin şi că susţine sau implementează acţiuni şi politici care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, precum şi stabilitatea şi securitatea din Ucraina. De asemenea, [participarea la întâlnire – n.r.] arată că [Melnichenko – n.r.] este unul dintre principalii oameni de afaceri implicaţi în acele sectoare economice care oferă surse substanţiale de venituri pentru guvernul rus, care este responsabil de anexarea Crimeei şi destabilizarea Ucrainei”, se arată în decizia Consiliului UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor