Israelul reţine femei palestiniene însărcinate, afirmă o comisie

Soldaţi israelieni în Gaza (Youtube - screenshot)
Redacţia
03.07.2024

Cel puţin două femei care au fost deţinute de Israel sunt însărcinate, deoarece condiţiile, inclusiv hărţuirea sexuală de către gardienii lor israelieni, continuă să se înrăutăţească pentru prizonierii palestinieni.

"Politica de abuzuri şi pedepse împotriva femeilor deţinute nu este necesară, dar a crescut în intensitate din 7 octombrie 2023", a afirmat duminică Comisia palestiniană pentru problemele deţinuţilor şi foştilor deţinuţi într-o declaraţie pe Telegram.

Agenţia le-a numit pe cele două femei însărcinate reţinute drept Jihad Nakhlah şi Aysha Ghidan. În prezent, la închisoarea Damon se află 78 de femei deţinute.

"Acestea au fost complet izolate de lumea exterioară şi private de cele mai simple drepturi ale lor, cum ar fi hainele şi îngrijirea medicală, în ciuda gravităţii condiţiilor de sănătate pentru cele care au boli cronice", a declarat agenţia, potrivit UPI.

"În plus, ele sunt supuse abuzurilor fizice şi suprimării încă de la începutul arestării lor, pe lângă hărţuirea sexuală în timpul percheziţiei corporale şi alte ameninţări."

Un avocat al agenţiei a vizitat închisoarea şi a confirmat că Serviciul penitenciar israelian "intenţionează să ia măsuri drastice împotriva femeilor deţinute" pe măsură ce se apropie vara. Gardienii israelieni ar confisca ventilatoare pe măsură ce temperaturile cresc.

Vestea vine la câteva săptămâni după ce s-a dezvăluit că aproape 9.300 de prizonieri palestinieni au fost arestaţi şi sunt în prezent deţinuţi în închisori şi centre de detenţie israeliene, potrivit Societăţii prizonierilor palestinieni. Aproximativ 250 dintre aceştia sunt copii.

Mai mult de 3.400 de palestinieni se află în prezent în "detenţie administrativă", ceea ce permite oficialilor israelieni să îi reţină fără acuzaţii sau proces. Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că această practică a "crescut dramatic" de la începutul războiului. Palestinienii şi susţinătorii lor echivalează adesea această practică cu răpirea.

Amnesty Internaţional a documentat cazuri de tortură a deţinuţilor palestinieni de către soldaţii israelieni, inclusiv "bătăi severe" şi "umilinţe". Grupul pentru drepturile omului a declarat că astfel de torturi au avut loc "timp de decenii" înainte de atacul Hamas din 7 octombrie.

De asemenea, forţele israeliene au continuat să reţină zeci de jurnalişti şi lucrători din domeniul sănătăţii în Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor