Israelul lansează cel mai mare raid militar în Cisiordania din ultimele cel puţin două decenii. Rachete trase asupra unei moschei

Soldaţi israelieni în Cisiordania (Getty Images)
Redacţia
30.08.2024

Joi a fost cea de-a doua zi a raidului de amploare lansat de forţele militare şi de securitate israeliene în Cisiordania, cel mai mare din ultimele cel puţin două decenii. Luptele violente s-au concentrat asupra unei moschei din oraşul Tulkarem, soldate cu uciderea a cinci palestinieni înarmaţi, potrivit Zero Hedge.

Prima zi a asaltului major la care au participat sute de soldaţi israelieni şi membri ai personalului de securitate Shin Bet s-a soldat cu cel puţin nouă palestinieni morţi.

Avioane de luptă, drone şi buldozere au fost văzute concentrându-şi eforturile de combatere a terorismului în oraşele Jenin, Tulkarem şi Tubas - fiecare dintre acestea conţinând, de asemenea, vaste tabere de refugiaţi.

Pe fondul criticilor internaţionale privind aparenta extindere a războiului din Gaza în Cisiordania administrată de Autoritatea Palestiniană, conducerea israeliană afirmă că deţine informaţii care arată că, dacă nu ar fi acţionat, un alt atac terorist de tipul celui din 7 octombrie ar fi putut fi lansat de agenţi din Cisiordania.

În ceea ce priveşte confruntarea de acum pacificată de la moscheea Tulkarem, presa israeliană descrie că, la un moment dat, armata a folosit lansatoare de rachete portabile.

Ofiţerii Yamam au pus în aplicare o tactică cunoscută sub numele de "oală sub presiune", care presupune intensificarea focului îndreptat către o clădire pentru a forţa suspecţii să iasă. În cadrul acestei tactici, forţele israeliene au ţintit moscheea cu lansatoare de rachete portabile, iar doi bărbaţi înarmaţi au fost ucişi.

Într-o clădire adiacentă, au fost identificaţi alţi patru bărbaţi înarmaţi, iar trei dintre aceştia au fost ucişi într-un schimb de focuri cu ofiţerii Yamam, în timp ce al patrulea s-a predat.

Printre palestinienii care se ascunseseră în moschee, şi ulterior ucişi, se afla Muhammad Jaber, alias Abu Shuja', considerat a fi comandantul aripii locale a Jihadului Islamic.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au recuperat dispozitive explozive la faţa locului.

Militanţii nu sunt vizaţi doar de forţele terestre în cadrul operaţiunilor în curs din Cisiordania. Mai exact, atacurile cu drone asupra vehiculelor joacă un rol activ, în timp ce elicopterele de atac coordonează, la rândul lor, aceste eforturi.

Începând cu 7 octombrie, în Cisiordania au avut loc lupte interne, în care au fost implicaţi şi colonişti evrei. În total, surse palestiniene spun că 650 de palestinieni din Cisiordania au fost ucişi de la începutul războiului din Gaza. Partea israeliană a declarat că, în aceeaşi perioadă, 27 de israelieni, inclusiv membri ai personalului de securitate, au fost ucişi în atacuri teroriste în Israel şi în Cisiordania.

Lucrurile nu au mai fost atât de violente în Cisiordania de la cea de-a doua Intifada, dar intifadele anterioare de acum peste 20 de ani arată că lucrurile se pot înrăutăţi oricând.

Nimic din toate acestea nu este de bun augur pentru eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, discuţii care au fost concentrate la Cairo. Hamas va insista probabil că extinderea războiului Israelului în Cisiordania este un motiv pentru a arăta că Tel Aviv nu este serios în privinţa păcii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor