Israelul ar fi de acord să întrerupă luptele pentru campania de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza, susţine OMS

Dezastru în Fâşia Gaza (Getty Images)
Redacţia
31.08.2024

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că Israelul a fost de acord în mod provizoriu să întrerupă luptele din Fâşia Gaza pentru a permite vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei.

Reprezentantul OMS în teritoriul palestinian a declarat joi că Israelul şi-a luat un "angajament preliminar” pentru a permite agenţiei să efectueze vaccinările planificate a peste 640.000 de copii, potrivit The Telegraph.

Ea a adăugat că trei pauze vor avea loc de la 6 dimineaţa la 3 după-amiaza şi vor dura trei zile în zone specifice din Gaza, începând de duminică.

Anunţul a fost făcut după ce săptămâna trecută a fost raportat un caz de poliomielită în Gaza, pentru prima dată în 25 de ani. Pacientul, un copil de un an pe nume Abdel-Rahman Abu El-Jedian, este acum parţial paralizat, au declarat oficialii.

Poliomielita este extrem de contagioasă şi se transmite în principal prin contact cu fecalele contaminate sau cu picăturile de la tusea sau strănutul unei persoane infectate. Aceasta poate provoca dificultăţi de respiraţie şi paralizie, de obicei la nivelul picioarelor. Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili şi poate fi fatală.

Deşi a fost raportat un singur caz, cel puţin şase probe de apă reziduală s-au dovedit pozitive pentru urme ale virusului luna trecută, ceea ce înseamnă că acesta circulă probabil pe scară mai largă şi poate fi doar o chestiune de timp până când mai mulţi copii vor fi infectaţi.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat că ar exista un armistiţiu general în timpul campaniei de vaccinare, dar a declarat că a aprobat "desemnarea unor locuri specifice" în Gaza.

"Acest lucru a fost prezentat cabinetului de securitate şi a primit sprijinul profesioniştilor relevanţi", se arată în declaraţie.

Hamas a declarat că salută vestea şi că va colabora cu organizaţiile internaţionale pentru a facilita succesul campaniei de vaccinare, relatează Reuters.

Campania din Gaza va utiliza un vaccin oral împotriva poliomielitei (OPV) în încercarea de a ţine virusul sub control.

Dar pentru ca OPV să fie eficient, campania de vaccinare trebuie să atingă niveluri foarte ridicate de acoperire - OMS vizează cel puţin 95%.

Dr. Hamid Jafari, directorul programului OMS de eradicare a poliomielitei în estul Mediteranei, a declarat anterior pentru The Telegraph că estimează că ar fi necesară o pauză de şapte zile pentru ca planul să aibă succes.

Chiar dacă se ajunge la o încetare a focului, medicii vor avea mult de lucru în încercarea de a ajunge la persoanele pe care trebuie să le vaccineze.

Grupul umanitar Mercy Corps estimează că aproximativ 50.000 de copii născuţi în Gaza de la începutul războiului nu au fost imunizaţi împotriva poliomielitei.

În plus, distrugerea sistemului de sănătate din Gaza - mai puţin de jumătate din cele 107 unităţi sanitare din teritoriu sunt în prezent funcţionale - reprezintă o problemă serioasă.

"Ne obligă să găsim alte locuri pentru a stabili puncte de vaccinare, cum ar fi şcoli, adăposturi, centre comunitare", a mai precizat dr. Jafari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor