Iranul are un nou preşedinte. Cine este moderatul Masoud Pezeshkian

Preşedintele ales al Iranului, Masoud Pezeshkian, 3 iulie 2024 (Getty Images)
Redacţia
07.07.2024

Preşedintele ales al Iranului, moderatul Masoud Pezeshkian, poartă speranţele a milioane de iranieni care doresc mai puţine restricţii privind libertăţile sociale şi o politică externă mai pragmatică, potrivit Reuters.

Pezeshkian, care l-a învins pe adeptul liniei dure Saeed Jalili în al doilea tur al votului prezidenţial de vineri, este o persoană pe care puterile mondiale ar putea să o accepte, în speranţa că ar găsi căi paşnice de ieşire din impasul tensionat cu Iranul cu privire la programul său nuclear care avansează rapid, au declarat analiştii.

El a reuşit să câştige cu un electorat - al cărui nucleu era considerat a fi clasa de mijloc urbană şi tinerii - care a fost deziluzionat în mare parte de anii de represiune din partea securităţii care au înăbuşit orice formă de disidenţă publică faţă de ortodoxia islamistă.

De profesie medic specialist în chirurgie cardiovasculară, Pezeshkian are 69 de ani şi s-a angajat să promoveze o politică externă pragmatică, să reducă tensiunile legate de negocierile, acum blocate, cu marile puteri pentru relansarea pactului nuclear din 2015 şi să îmbunătăţească perspectivele de liberalizare socială şi pluralism politic.

În cadrul sistemului dual iranian de guvernare clericală şi republicană, preşedintele nu poate determina nicio schimbare majoră de politică în ceea ce priveşte programul nuclear al Iranului sau sprijinul acordat miliţiilor din Orientul Mijlociu, deoarece liderul suprem Ayatollah Alí Khamenei este cel care ia toate deciziile cu privire la chestiunile de stat majore.

Cu toate acestea, preşedintele poate influenţa tonul politicii iraniene şi va fi strâns implicat în selectarea succesorului lui Khamenei, în prezent în vârstă de 85 de ani.

Pezeshkian este loial regimului teocratic al Iranului şi nu intenţionează să se confrunte cu puternicii din domeniul securităţii sau cu conducătorii clerici. În cadrul dezbaterilor şi interviurilor televizate, el a promis că nu va contesta politicile lui Khamenei.

"Dacă voi încerca, dar nu voi reuşi să îmi îndeplinesc promisiunile din campanie, voi spune adio activităţii politice şi nu voi mai continua. Nu are rost să ne irosim viaţa şi să nu fim capabili să ne servim poporul", a declarat Pezeshkian într-un mesaj video adresat alegătorilor.

Revenită din inactivitate după ani de izolare politică, tabăra reformistă condusă de fostul preşedinte Mohammad Khatami l-a susţinut pe Pezeshkian în alegeri după decesul preşedintelui de linie dură Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în luna mai.

Opiniile lui Pezeshkian sunt în contrast cu cele ale lui Raisi, un protejat al lui Khamenei care a înăsprit aplicarea unei legi ce restricţionează vestimentaţia femeilor şi a adoptat o poziţie dură în cadrul negocierilor cu marile puteri pentru relansarea acordului nuclear, care în prezent sunt în impas.

În 2018, preşedintele de atunci al SUA, Donald Trump, a renunţat la pact şi a reimpus sancţiuni Iranului, dar asta nu a făcut decât să determine Teheranul să încalce progresiv limitele nucleare ale acordului.

Putere limitată

Pezeshkian a promis să revigoreze economia în declin, afectată de slaba administrare, corupţia de stat şi sancţiunile SUA.

Întrucât puterile preşedintelui ales sunt limitate de cele ale lui Khamenei, mulţi iranieni care doresc pluralismul politic pe plan intern şi încetarea izolării Iranului pe plan extern se îndoiesc că teocraţia care conduce ţara l-ar lăsa pe Pezeshkian să facă schimbări majore chiar dacă ar încerca.

"Pezeshkian ar putea fi capabil să aducă unele libertăţi sociale. Dar va fi un preşedinte slab, deoarece Khamenei şi aliaţii săi sunt mult mai puternici decât preşedintele. Am votat pentru el pentru a-l împiedica pe Jalili să câştige", a declarat Sohrab Hosseini, un om de afaceri în vârstă de 45 de ani din insula Kish din Iran.

În calitate de deputat din 2008, Pezeshkian, un azer care susţine drepturile celorlalte minorităţi etnice, a criticat suprimarea disidenţei politice şi sociale de către sistemul clerical.

În 2022, el a cerut autorităţilor să ofere clarificări cu privire la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, după ce aceasta a fost reţinută de poliţie pentru că ar fi încălcat o lege care restricţiona vestimentaţia femeilor. Moartea ei a declanşat luni întregi de tulburări în întreaga ţară.

"Vom respecta legea hijabului, dar nu ar trebui să existe niciodată un comportament intruziv sau inuman faţă de femei", a declarat Pezeshkian după ce şi-a exprimat votul în primul tur.

La o reuniune a Universităţii din Teheran, luna trecută, răspunzând la o întrebare despre studenţii închişi pentru acuzaţii legate de tulburările din 2022-23, Pezeshkian a spus că "deţinuţii politic nu intră în sfera mea de acţiune, iar dacă vreau să fac ceva, nu am nicio autoritate".

În timpul războiului Iran-Irak din anii 1980, Pezeshkian, combatant şi medic, a fost însărcinat cu trimiterea echipelor medicale pe linia frontului.

El a fost ministru al Sănătăţii în perioada 2001-2005, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Khatami.

În 1994, Pezeshkian şi-a pierdut soţia şi unul dintre copii într-un accident de maşină. Şi-a crescut singur cei doi fii şi o fiică, şi a decis să nu se recăsătorească niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor