Ion Tăbârţă: Rolul Ucrainei în integrarea graduală a Transnistriei în R. Moldova este unul major

Dacă şi-ar dori, şi ar avea acceptul Republicii Moldova, într-o perioadă foarte scurtă Ucraina ar putea pune capăt acestei aşa-numite entităţi politico instituţionale cu pretenţii statale, consideră Tăbârţă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Maria Maevschi
21.06.2024

Importanţa Ucrainei pe segmentul transnistrean este una vitală, a punctat analistul politic Ion Tăbârţă, în contextul întrevederii din aceste zile dintre viceprim-ministrul pentru Reintegrare de la Chişinău, Oleg Serebrian, cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Paun Rohovei, însoţit de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko.

Oficialii au trecut în revistă dinamica actuală a dialogului Chişinău-Tiraspol, au efectuat un schimb de opinii pe marginea acţiunilor ulterioare ce se impun a fi coordonate, şi totodată, au relevat necesitatea impulsionării politicilor de reintegrare prin prisma oportunităţilor oferite de statutul de ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

A fost accentuat angajamentul comun de a consolida dialogul şi coordonările pe aspecte privitoare la dosarul transnistrean în vederea menţinerii unei atmosfere de securitate, soluţionării celor mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi generării terenului favorabil pentru realizarea dezideratului strategic de reîntregire a ţării până la aderarea la UE.

Faptul că cei din regiunea transnistreană stau acum liniştiţi, se datorează anume Ucrainei, consideră analistul politic, potrivit căruia pentru regiunea transnistreană, existenţa aşa-numitei statalităţi de acolo se datorează doar faptului că Ucraina nu are un accept din partea Republicii Moldova pentru a interveni.

„Pentru aşa-numita statalitate de acolo, factorul ucrainean este mult mai important, ca regiunea să existe în continuare. Ucraina dacă şi-ar dori, şi ar avea acceptul Republicii Moldova, într-o perioadă foarte scurtă ar pune capăt acestei aşa-numite entităţi politico instituţionale cu pretenţii statale.

Însă, pentru Republica Moldova un astfel de scenariu nu este de acceptat. Pentru noi este foarte importantă păstrarea securităţii în regiune. Cei de acolo stau foarte cuminţi, deşi nu sunt foarte încântaţi de faptul că Kievul şi Chişinăul au acest dialog foarte bun”, a declarat Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Potrivit expertului, aşa-numita administraţie de la Tiraspol nu prea are de ales, chiar dacă înţelege foarte bine că dialogul dintre Kiev şi Chişinău duce la faptul că regiunea va fi absorbită, întrucât în momentul în care „cele două state se vor integra în Uniunea Europeană, schimbările vor fi de aşa natură încât cei din regiunea transnistreană vor trebui să facă parte din câmpul juridic, constituţional al Republicii Moldova, altfel nu vor putea supravieţui”.

Dacă Tiraspolul nu va accepta noile schimbări care vor interveni odată cu iniţierea procesului de aderare la Uniunea Europeană, se va trezi într-o autoizolare totală, iar dacă le va accepta, va trebui să accepte şi faptul că treptat se vor integra iniţial din punct de vedere economic, comercial, transport, infrastructură etc., după care şi în câmpul juridic al Republicii Moldova, consideră comentatorul politic.

Vorbind despre cât de importantă este actuala relaţie a Republicii Moldova cu Ucraina, Ion Tăbârţă a ţinut să facă o incursiune în istorie, amintind despre faptul că regiunea transnistreană a existat şi a supravieţuit mulţi ani după încetarea războiului de pe Nistru „cu largul concurs al Ucrainei”.

„Chiar în timpul războiului, când Chişinăul în disperare cerea atunci Kievului să nu permită cazacilor şi mercenarilor să tranziteze pe teritoriul Ucrainei, Kievul nu era foarte sensibil la solicitările Chişinăului. Ulterior, chiar tot schimbul efectivului militar rus din regiunea transnistreană, până în 2014, se făcea pe teritoriul Ucrainei.

Deci, în existenţa acestei statalităţi timp de mulţi ani, şi Ucraina are rolul ei, trebuie s-o spunem pe şleau. Dacă până în 2014, Ucraina a avut un rol major în existenţa aşa-numitei statalităţi de acolo, acum Ucraina are un rol major ca acest teritoriu nerecunoscut, separatist să se întoarcă gradual în câmpul juridic şi constituţional al statului RM”, a conchis analistul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor