Institutul Economic German: Dependenţa Berlinului de China creşte „într-un ritm extraordinar”

Muncitori descarcă saci cu chimicale într-un port din Zhangjiagang, provincia estică chineză Jiangsu, 7 august 2018 (Johannes Eisele/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.08.2022

Economia germană a devenit mai dependentă de China în prima jumătate a anului 2022, investiţiile directe şi deficitul său comercial atingând noi cote, în pofida presiunilor politice asupra Berlinului de a se îndepărta de Beijing, potrivit unui studiu consultat de Reuters.

În acelaşi timp, creşterea exporturilor germane către China a slăbit semnificativ, se arată în studiul Institutului Economic German (IW), care citează economişti ce indică o tendinţă de creştere a producţiei locale pe piaţa chineză.

„Economia germană este mult mai dependentă de China decât invers”, a declarat Juergen Matthes, autorul studiului.

El a avertizat că această dependenţă reprezintă o problemă politică, din cauză că poziţia Beijingului faţă de războiul din Ucraina şi poziţia sa militară faţă de Taiwan au pus sub semnul întrebării afacerile germane cu a doua cea mai mare economie a lumii.

„Cu toate acestea, în ciuda acestor pericole şi probleme, interdependenţele economice cu China au evoluat în direcţia greşită într-un ritm extraordinar în prima jumătate a anului 2022’, a continuat economistul.

Studiul a constatat că investiţiile germane în China s-au ridicat la aproximativ 10 miliarde de euro (10,09 miliarde de dolari) între ianuarie şi iunie, depăşind cu mult valoarea maximă semestrială anterioară înregistrată de la începutul mileniului, de 6,2 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor