Rusia respinge trupele ucrainene în unele zone din Kursk, afirmă un comandant

Blindate ale armatei ucrainene în Sumy, la granţa cu Rusia, 15 august 2024 (Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images)
Redacţia
11.09.2024

Forţele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în vestul Rusiei luna trecută şi au recuperat o parte din teritoriu, au declarat bloggeri de război pro-Moscova şi un comandant senior rus, potrivit Reuters.

La 6 august, Ucraina a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, pătrunzând în regiunea Kursk cu mii de soldaţi susţinuţi de o mulţime de drone şi armament greu, inclusiv arme fabricate în Occident.

Generalul-maior Apti Alaudinov, care comandă forţele speciale Ahmat din Cecenia care luptă în Kursk, a declarat că forţele ruse au preluat controlul asupra a aproximativ 10 aşezări din Kursk, a raportat TASS.

„Situaţia este bună pentru noi”, a declarat Alaudinov, care este, de asemenea, şeful adjunct al departamentului militar-politic al Ministerului rus al Apărării, adăugând că forţele ruse au trecut la ofensivă.

„Un total de aproximativ 10 aşezări din regiunea Kursk au fost eliberate”, a spus el.

Reuters nu a fost în măsură să verifice rapoartele de pe câmpul de luptă din cauza restricţiilor de raportare în ambele părţi ale războiului.

Rapoartele Ministerului rus al Apărării cu privire la lupte au oferit puţine informaţii. Ucraina nu a făcut niciun comentariu imediat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că forţele sale controlau 100 de aşezări în regiunea Kursk pe o suprafaţă de peste 1 300 km pătraţi.

Yuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, şi alţi doi bloggeri influenţi - Rybar şi The Two Majors - au declarat că forţele ruse au început o contraofensivă semnificativă în Kursk.

„În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acţiuni contraofensive pe flancul vestic al frontului inamic, reducând zona de control ucraineană din apropierea frontierei de stat”, a transmis blogul Two Majors.

Podoliaka a declarat că forţele ruse au cucerit mai multe sate din vestul fâşiei ruseşti pe care Ucraina a invadat-o, împingând forţele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor