Biden sugerează că se pregăteşte să permită folosirea armelor cu rază lungă de către Ucraina

Joe Biden (Getty Images *)
Redacţia
11.09.2024

Preşedintele Joe Biden a sugerat că administraţia sa ar putea pune capăt interdicţiei ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei, transmite UPI.

Statele Unite au fost de departe cel mai mare susţinător al Ucrainei în războiul acesteia împotriva Kremlinului, oferindu-i arme în valoare de peste 50 de miliarde de dolari de la începutul conflictului în februarie 2022.

Cu toate acestea, administraţia Biden a fost reticentă să îi ofere anumite arme sau să aprobe unele utilizări, de teama escaladării conflictului.

Cu toate acestea, Ucraina şi-a sporit solicitările faţă de Statele Unite, care i-au refuzat tancurile şi utilizarea avioanelor de luptă sofisticate la începutul războiului, dar care au cedat de atunci.

În mai, Biden, precum şi alţi aliaţi, au aprobat utilizarea de către Ucraina a armelor lor pentru a lovi în interiorul Rusiei în scopuri limitate şi defensive, însă Kievul a făcut presiuni pentru a utiliza arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca în interiorul Rusiei.

Marţi, când a fost întrebat de reporteri despre restricţiile privind armele cu rază lungă de acţiune, Biden a răspuns: „Lucrăm la asta chiar acum”.

Comentariul a fost făcută în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se afla la Londra, unde, împreună cu omologul său britanic, a acuzat oficial Iranul că a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, pentru a fi utilizate în conflictul ucrainean.

Blinken a declarat că transporturile de rachete cu rază scurtă de acţiune vor permite Rusiei să îşi folosească armamentul cu rază lungă de acţiune.

Când a fost întrebat despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune, Blinken i-a spus marţi lui Yalda Hakim de la Sky News că administraţia Biden nu este împotriva schimbării politicii sale în această privinţă.

„Ceea ce pot să vă spun este că ne-am adaptat şi am ajustat fiecare pas de-a lungul drumului. Vom continua să facem asta”, a spus el. „Nu excludem niciodată, dar atunci când decidem, vrem să ne asigurăm că se face în aşa fel încât să putem avansa în ceea ce ucrainenii încearcă să realizeze”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor