Raidurile aeriene israeliene au lovit o şcoală ONU şi locuinţe din Gaza şi au ucis cel puţin 34 de persoane, potrivit spitalelor

Gaza (JACK GUEZ / AFP via Getty Images)
Redacţia
11.09.2024

Raidurile aeriene israeliene din Gaza au lovit în cursul nopţii şi miercuri o şcoală a ONU care adăposteşte familii palestiniene strămutate, precum şi două case, omorând cel puţin 34 de persoane, inclusiv 19 femei şi copii, au declarat oficialii spitalului, potrivit AP.

Războiul din Gaza a intrat în cea de-a 11-a lună, cu zeci de mii de morţi, iar eforturile internaţionale de a media o încetare a focului între Israel şi gruparea militantă Hamas au stagnat în mod repetat, în timp ce ambele părţi se acuză reciproc de cerinţe suplimentare şi inacceptabile.

În Cisiordania ocupată, trupele israeliene au lansat raiduri în mai multe oraşe, susţinute de lovituri din aer, continuând o represiune pe întreg teritoriul care, potrivit armatei, vizează militanţii, dar care a distrus cartiere şi a ucis civili.

Un raid aerian a ucis cinci persoane despre care armata a afirmat că erau militanţi care ameninţau trupele sale. O a doua lovitură asupra unei maşini a ucis cel puţin trei persoane, a declarat Ministerul Sănătăţii palestinian.

Un atacator a intrat cu un camion de combustibil într-o staţie de autobuz din Cisiordania, în apropierea aşezării israeliene Givat Assaf, ucigând un soldat israelian, a declarat armata. Oficialii au menţionat că soldaţii şi un civil înarmat l-au „neutralizat” pe atacator.

Atacul asupra Şcolii de băieţi pregătitoare al-Jaouni a ONU din tabăra de refugiaţi Nuseirat a ucis cel puţin 14 persoane, inclusiv doi copii şi o femeie, au declarat oficialii spitalelor Awda şi Martirii al-Aqsa, menţionând că cel puţin alte 18 persoane au fost rănite.

Armata israeliană a declarat că a vizat militanţi Hamas care plănuiau atacuri din interiorul şcolii. Afirmaţia nu a putut fi confirmată în mod independent.

Unul dintre copiii ucişi era fiica lui Momin Selmi, un membru al agenţiei de apărare civilă din Gaza, care salvează răniţii şi recuperează cadavrele după lovituri, a declarat agenţia.

Şcolile din Gaza sunt pline cu zeci de mii de palestinieni alungaţi din casele lor de ofensivele israeliene şi de ordinele de evacuare. Şcoala al-Jaouni, una dintre multele şcoli din Gaza administrate de agenţia ONU pentru palestinieni (UNWRA) a fost lovită de mai multe lovituri în timpul războiului.

Israelul bombardează frecvent şcoli, susţinând că acestea sunt folosite de militanţii Hamas. Tel Aviv-ul dă vina pe Hamas pentru victimele civile provocate de loviturile sale, afirmând că luptătorii săi operează în cartiere rezidenţiale dens locuite.

Peste 90% din clădirile şcolare din Gaza au fost grav sau parţial avariate de lovituri, iar mai mult de jumătate din şcolile care adăpostesc persoane strămutate au fost lovite, potrivit unui studiu realizat în iulie de Grupul pentru educaţie, un grup de ajutorare condus de UNICEF şi Save the Children.

Ofensiva Israelului în Gaza a ucis cel puţin 41.084 de palestinieni şi a rănit alţi 95.029, a declarat Ministerul Sănătăţii din Gaza, afiliat guvernului Hamas. Numărătoarea ministerului nu face distincţie între civili şi militanţi.

Israelul şi-a lansat campania promiţând să distrugă Hamas după atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 250.

Mai devreme miercuri, un atac a lovit o casă din apropierea oraşului Khan Younis din sudul Gâzei, omorând 11 persoane, inclusiv şase fraţi şi surori cu vârste cuprinse între 21 de luni şi 21 de ani, potrivit Spitalului European, care a primit victimele.

Un atac la sfârşitul zilei de marţi asupra unei case din tabăra urbană de refugiaţi Jabaliya din nordul Gaza a ucis nouă persoane, inclusiv şase femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii şi apărării civile. Apărarea civilă a declarat că locuinţa aparţinea lui Akram al-Najjar, profesor la Universitatea Al-Quds Open, care a supravieţuit.

Armata israeliană a declarat că doi soldaţi au murit şi şapte au fost răniţi când elicopterul lor s-a prăbuşit în sudul Gâzei, în timp ce evacuau trupe rănite. Aceasta a declarat că prăbuşirea elicopterului în timpul nopţii nu a fost rezultatul focului inamic şi că este în curs de investigare. Au fost ucişi 340 de soldaţi israelieni de la începutul operaţiunii terestre în Gaza, la sfârşitul lunii octombrie, dintre care cel puţin 50 au murit în accidente, potrivit armatei.

Şi în Cisiordania a avut loc o creştere a violenţei. Israelul şi-a intensificat raidurile militare în această regiune, afirmând că încearcă să dezmembreze grupurile militante şi să prevină creşterea numărului de atacuri ale militanţilor împotriva israelienilor. Palestinienii spun că astfel de operaţiuni sunt menite să consolideze dominaţia militară aparent nelimitată a Israelului asupra teritoriului. În acelaşi timp, coloniştii evrei au accelerat atacurile asupra palestinienilor.

Miercuri, armata a transmis că a lansat atacuri în jurul oraşului Tulkarem din Cisiordania şi în două oraşe din nord, menţionând că a dezmembrat un laborator de explozibili, un atelier de fabricare a armelor şi un vehicul echipat cu explozibili. De asemenea, armata a afirmat că o lovitură aeriană de sprijinire a trupelor care operează în oraşul Tubas a ucis cinci militanţi. Ministerul palestinian al Sănătăţii a confirmat că cinci persoane au fost ucise, dar nu a precizat dacă acestea erau militanţi sau civili.

Semiluna Roşie a declarat că trei persoane au fost ucise într-un atac asupra unei maşini într-un sat de lângă Tulkarem. Armata a confirmat că a efectuat o lovitură acolo, dar nu a oferit imediat detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor