Donald Tusk critică decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră

Donald Tusk (Jack Taylor/Getty Images)
Redacţia
11.09.2024

Premierul polonez Donald Tusk a criticat decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontierele sale terestre, solicitând marţi consultări urgente cu alte ţări afectate şi mai mult sprijin pentru politicile de imigrare ale Varşoviei, potrivit Reuters.

Relaţiile dintre Polonia şi Germania au devenit mai calde de când coaliţia pro-europeană a lui Tusk a venit la putere în decembrie, dar există o exasperare la Varşovia faţă de reticenţa Berlinului de a se angaja în finanţarea comună a Uniunii Europene pentru apărare şi consolidarea frontierei de est a blocului.

Polonia se confruntă din 2021 cu ceea ce ea consideră a fi o criză a migranţilor orchestrată de Bielorusia şi Rusia la graniţa sa estică.

În contextul în care Germania încearcă să îşi înăsprească poziţia privind imigraţia ca urmare a creşterii numărului de sosiri, Berlinul a anunţat luni că intenţionează să impună controale stricte la toate frontierele terestre ale ţării, care în mod normal ar face parte din zona de liberă circulaţie Schengen, timp de şase luni începând cu 16 septembrie.

„Astfel de acţiuni sunt inacceptabile din punctul de vedere al Poloniei”, a declarat Tusk la o reuniune a ambasadorilor polonezi la Varşovia.

„Astăzi avem nevoie de sprijin deplin din partea Germaniei şi a întregii UE atunci când vine vorba de ajutor în organizarea, finanţarea şi înarmarea frontierei de est, de asemenea, în contextul migraţiei ilegale”.

El a spus că Polonia nu are nevoie de controale mai stricte la graniţa sa cu Germania, ci de un angajament mai mare din partea Berlinului şi a altora în securizarea frontierei externe a UE.

„Vom contacta alte ţări afectate de deciziile Berlinului pentru consultări urgente privind acţiunile la nivelul UE”, a afirmat el.

Ministerul german de Interne nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Tusk a declarat că decizia a fost o reacţie la eşecurile politicilor germane privind imigraţia din trecut, nu la eşecurile din partea Poloniei.

Recentele atacuri mortale cu cuţitul din Germania, în care suspecţii erau solicitanţi de azil, au alimentat îngrijorările cu privire la imigraţie.

Gruparea Statul Islamic a revendicat un atac cu cuţitul în oraşul Solingen din vestul ţării, care a ucis trei persoane în august.

La începutul acestei luni, AfD a devenit primul partid de dreapta de la al Doilea Război Mondial încoace care a câştigat alegerile într-un land german - Turingia - după o campanie intensă pe tema migraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor