Rusia spune că s-ar putea „combina” cu China dacă s-ar confrunta cu o ameninţare

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)
Redacţia
11.09.2024

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu vizează ţări terţe, dar cele două puteri s-ar putea „combina potenţialul” dacă se confruntă cu o ameninţare din partea Statelor Unite.

"Aş dori să vă reamintesc că Moscova şi Beijingul vor răspunde la 'dubla izolare' a Statelor Unite cu 'dubla contraacţiune'", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, întrebată despre o posibilă desfăşurare de rachete americane în Japonia.

Japan Times a raportat la 7 septembrie că Statele Unite şi-au exprimat interesul de a desfăşura un sistem de rachete cu rază medie de acţiune Typhon în Japonia pentru exerciţii militare comune.

„Este clar că atât Rusia, cât şi China vor reacţiona la apariţia unor ameninţări cu rachete suplimentare şi foarte semnificative, iar reacţia lor va fi departe de a fi politică, ceea ce a fost, de asemenea, confirmat în mod repetat de cele două ţări”, a declarat Zaharova reporterilor la briefingul său săptămânal.

Ea a declarat că Rusia şi China au un parteneriat strategic care nu este agresiv în intenţii.

„Relaţiile noastre nu sunt îndreptate împotriva ţărilor terţe... şi dubla contraacţiune nu contrazice acest lucru. Aceasta este o poziţie defensivă, nu este o iniţiativă de a viza alte ţări”, a declarat Zaharova ca răspuns la o întrebare din partea Reuters.

„Dar dacă o politică agresivă de atac este pusă în aplicare împotriva noastră dintr-un centru, de ce să nu ne combinăm potenţialul şi să dăm o ripostă adecvată?”

Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping au semnat un acord de parteneriat „fără limite” în 2022, cu mai puţin de trei săptămâni înainte ca Putin să-şi trimită trupele în Ucraina. În luna mai a acestui an, ei au convenit să aprofundeze ceea ce au numit „parteneriatul lor cuprinzător şi cooperarea strategică” pentru o nouă eră.

Cele două ţări nu au declarat o alianţă militară oficială, deşi Putin le-a descris săptămâna trecută drept „aliaţi în toate sensurile cuvântului”.

Rusia şi China au organizat împreună exerciţii militare, inclusiv exerciţii navale care au început marţi. Putin, care a supravegheat lansarea manevrelor, a avertizat Statele Unite împotriva încercărilor de a depăşi Rusia prin consolidarea puterii sale militare în regiunea Asia-Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor