Suedia numeşte un nou ministru de Externe care se concentrează pe sprijinirea Ucrainei

Maria Malmer Stenergard, (Getty Images)
Redacţia
11.09.2024

Suedia a numit-o marţi pe Maria Malmer Stenergard în funcţia de ministru de Externe, alegând-o pe fosta şefă a migraţiei să conducă politica privind Ucraina, la doar şase luni după ce predecesorul său a contribuit la asigurarea aderării Suediei la NATO, ţară tradiţional nealiniată, potrivit Reuters.

Anunţul surpriză făcut săptămâna trecută de Tobias Billstrom că se retrage din funcţie a dus la o amplă remaniere a cabinetului, în cadrul căreia mai mulţi miniştri au fost mutaţi.

Cel mai nou membru al NATO încearcă, la fel ca o mare parte a Europei, să-şi consolideze armata, fiind totodată un susţinător puternic al Ucrainei de la invazia rusă în februarie 2022.

Suedia a anunţat cel de-al 17-lea pachet de ajutor în această săptămână.

„Sprijinul pentru Ucraina este cea mai mare sarcină de politică externă pentru următorii ani”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson într-un discurs în cadrul noii sesiuni a parlamentului, în timp ce îşi prezenta priorităţile politice.

„Suedia va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

Malmer Stenergard, în vârstă de 43 de ani, din Partidul Moderat de dreapta al lui Kristersson, aflat la putere, a fost imaginea revizuirii de către guvern a politicilor de imigraţie, o schimbare radicală luată în cooperare cu Partidul Democraţilor Suedezi de extremă dreapta, care a fost criticată de unii susţinători ai drepturilor omului.

Noul ministru de Externe a declarat într-o conferinţă de presă că este important să se menţină presiunea asupra Rusiei prin sancţiuni şi să se depună eforturi pentru aderarea Ucrainei la UE.

„Acesta este, mai ales după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, un moment grav care afectează tot ceea ce facem”, a spus ea. „În acelaşi timp, subliniază importanţa activităţii de politică externă, iar cooperarea în cadrul UE este acum mai importantă decât în ultima vreme.”

Guvernul lui Kristersson, a cărui supravieţuire depinde de sprijinul democraţilor suedezi, va reduce impozitul pe venit în proiectul său de buget din această lună, concentrându-se în acelaşi timp pe combaterea infracţiunilor comise de bande şi pe inversarea politicilor liberale anterioare în materie de imigraţie.

„Guvernul efectuează acum o schimbare de paradigmă, iar efectul este deja clar. Numărul solicitanţilor de azil a scăzut brusc şi se aşteaptă ca anul acesta să fie cel mai scăzut din anii 2000”, a declarat el în faţa parlamentului.

Johan Forssell, anterior ministru moderat pentru dezvoltare internaţională, va prelua portofoliul migraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor