Instanţa supremă a Germaniei: Programul Tranzacţiilor Monetare Simple al BCE este incompatibil

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

Curtea Constituţională Federală a Germaniei a decis, vineri, că programul Tranzacţiilor Monetare Simple emis de Banca Centrală Europeană este incompatibil cu legile organice, notează Euobserver.

Cazul, judecat şi de către judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, se referă la propunerea de a cumpăra obligaţiuni efectuată de Banca Centrală Europeană (BCE), un proiect anunţat în luna septembrie 2012, considerată motivul principal pentru stabilizarea crizei din zona Euro.

Curtea de justiţie germană a precizat că BCE şi-a depăşit atribuţiile atunci când a promis să cumpere toate obligaţiunile guvernamentale necesare pentru stabilizarea monedei Euro, cunoscute sub numele de Tranzacţii Monetare Simple (TMS).

”La cererea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Curtea Constituţională Federală consideră decizia de a opera TMS incompatibilă cu legile organice, ”, conform comunicatului emis de instanţa din Karlsruhe.

Totuşi, instanţa europeană ar putea să ia o altă hotărâre dacă ”schema TMS ar putea fi interpretată în conformitate cu legea organică”, se mai explică în comunicat.

Judecătorii germani au argumentat că BCE şi-a depăşit atribuţiile atunci când a promis să se implice în ceea ce putea fi considerat ca finanţarea guvernului, chiar dacă obligaţiunile nu ar fi fost cumpărate direct de la guverne ci de la comercianţi.

Conform legii Uniunii Europene, este interzis ca BCE să finanţeze în mod direct guvernele. Însă dacă schema TMS ar fi aplicată ”restrictiv” cu o serie de limitări – în mod particular cu o limitare a achiziţionărilor de obligaţiuni – ar putea fi considerată legală, a completat instanţa din Germania.

Acest caz a fost deschis la Curtea Constituţională a Germaniei de către Banca Centrală a Germaniei, una dintre opozantele acestui proiect.

Totuşi, BCE ”reiterează că programul TMS se încadrează în limitele legale”. O precizare identică a fost efectuată şi de către Comisia Europeană, care se arată ”încrezătoare” că programul TMS este legal.

”BCE a luat la cunoştinţă anunţul efectuat de către Curtea Constituţională din Germania”, a precizat într-un comunicat banca europeană.

Părţile neconstituţionale ce se referă la participarea Germaniei în Fondul de Salvare a Zonei Euro (FSZE) se vor judeca la data de 18 martie.

”Nu se întâmplă des ca o decizie vitală la nivel european să fie trecută de către Curtea Constituţională Germană”, a precizat într-un email şeful economist al Băncii ING, Carsten Brzeski.

”Anunţul poate fi un semn că instanţa a ajuns la limitele sale legale în privinţa situaţiilor europene sau că această situaţie este atât de complicată şi sensibilă încât este mai bine să o treci mai departe”, a adăugat acesta.

În timp ce ”factorul de îngrijorare” asupra faptului că instanţa din Karlsruhe ar putea respinge programul TMS s-a ”redus considerabil”, nu este garantat că Instanţa Constituţională Europeană va aproba uşor schema.

La anunţul acestor veşti, moneda euro a scăzut puţin în faţa dolarului american, a lirei britanice şi a francului elveţian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie