Paradisurile fiscale ale evazioniştilor germani

Cancelarul german Angela Merkel, decembrie 2013
Cancelarul german Angela Merkel, decembrie 2013 (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2014

Noua bătaie de cap a cancelarului german Angela Merkel se numeşte Helmut Linssen, trezorierul partidului său - Uniunea Creştin Democrată (CDU). Presa germană a dezvăluit că între 1997 şi 2004, Linssen a depus bani într-un cont secret dintr-o bancă luxemburgheză pe numele unei firme fantomă, având sediul iniţial în Bahamas, iar apoi în Panama, informează ziarele El Pais şi El Mundo.

Publicaţia germană Stern a dezvăluit că democrat-creştinul a închis prima firmă în 2001 pentru a o înlocui cu alta având sediul în Panama. El a continuat cu aceste practici până în 2004. Linssen a fost ministru de finanţe al landului Renania de Nord-Westfalia, între 2005 şi 2010. Potrivit Stern, detaliile privind această firmă secretă şi contul pe care îl avea la banca din Luxemburg au apărut pe un CD cu date, care a fost furat de la banca HSBC. Landul - guvernat din 2010 de o coaliţie a social-democraţilor cu Verzii - l-a cumpărat în urmă cu patru ani.

Linssen a recunoscut că în august 1997 a fost în vizită în Luxemburg cu soţia sa, unde a depus 829.322 de mărci la banca Trinkaus & Burkhardt, o filială a HSBC. O mare parte din aceşti bani a fost apoi transferată în Bahamas şi Panamá. Linssen a dat explicaţii confuze privind originea banilor, făcând aluzie la o moştenire, ceea ce a nu a împiedicat urmărirea lui penală.

El nu a fost însă condamnat, pentru că infracţiunea s-a prescris, dar a trebuit să restituie banii pentru taxele neachitate în perioada 2001-2005.

Anunţul survine în mijlocul unei serii de controverse privind evaziunea fiscală a altor oameni politici şi personalităţi importante. Este cazul celebrei ziariste şi militante feministe Alice Schwarzer, care a recunoscut existenţa unui cont elveţian în care ascuns banii de impozit pe care trebuia să-i plătească Fiscului. Ea a plătit o amendă de 200.000 de euro plus taxele neachitate, dar cazul ei a readus în atenţie polemica privind presupusa imunitate de care beneficiază evazioniştii fiscali. Presa conservatoare a atacat-o pe Schwarzer, care a admis că şi-a schimbat atitudinea personală faţă de evaziunea fiscală, o faptă pe care în trecut nu o considera atât de gravă.

Partidul Social Democrat (SPD), partener în guvernul de coaliţie cu Merkel, şi-a făcut din urmărirea evazioniştilor propriul cal de bătaie electoral. Cu atât mai gravă a fost văzută fapta secretarului de stat pentru cultură (SPD) al landului Berlin, Andre Schmitz, care şi-a dat demisia săptămâna aceasta. Social-democratul a recunoscut că 'a ascuns' 425.000 de euro într-un cont din Elveţia. În 2012, el a fost descoperit de Fisc, care l-a amendat cu 5.000 de euro. În total, el spune că a restituit 22.000 de euro solicitaţi de Fisc ca taxe şi impozite neplătite.

Procesul a fost închis după restituirea sumei. Scandalul Schmitz afecta însă imaginea primarului-guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit (SPD), care este şi senator (ministru regional) al culturii, astfel încât el l-a obligat pe secretarul de stat să-şi dea demisia. Schmitz era o persoană apropiată primăriei social-democrate berlineze, supranumită 'Primăria Roşie'.

Însă cel mai vestit evazionist este de departe preşedintele clubului Bayern de Munchen, Uli Hoenss, care avea un cont secret în care a ascuns 3,2 milioane de euro din impozitele pe care trebuia să le achite Fiscului. Deşi a recunoscut acest lucru pentru a i se reduce vina, Fiscul din Bavaria l-a pus sub acuzare. Procesul va începe în martie şi ar putea duce la prima condamnare la închisoare a unei personalităţi din lumea fotbalului german. Relaţiile sale strânse cu cercurile înalte politice, mediatice şi sportive au atras o atenţie deosebită asupra acestui caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor