Paradisurile fiscale ale evazioniştilor germani
Noua bătaie de cap a cancelarului german Angela Merkel se numeşte Helmut Linssen, trezorierul partidului său - Uniunea Creştin Democrată (CDU). Presa germană a dezvăluit că între 1997 şi 2004, Linssen a depus bani într-un cont secret dintr-o bancă luxemburgheză pe numele unei firme fantomă, având sediul iniţial în Bahamas, iar apoi în Panama, informează ziarele El Pais şi El Mundo.
Publicaţia germană Stern a dezvăluit că democrat-creştinul a închis prima firmă în 2001 pentru a o înlocui cu alta având sediul în Panama. El a continuat cu aceste practici până în 2004. Linssen a fost ministru de finanţe al landului Renania de Nord-Westfalia, între 2005 şi 2010. Potrivit Stern, detaliile privind această firmă secretă şi contul pe care îl avea la banca din Luxemburg au apărut pe un CD cu date, care a fost furat de la banca HSBC. Landul - guvernat din 2010 de o coaliţie a social-democraţilor cu Verzii - l-a cumpărat în urmă cu patru ani.
Linssen a recunoscut că în august 1997 a fost în vizită în Luxemburg cu soţia sa, unde a depus 829.322 de mărci la banca Trinkaus & Burkhardt, o filială a HSBC. O mare parte din aceşti bani a fost apoi transferată în Bahamas şi Panamá. Linssen a dat explicaţii confuze privind originea banilor, făcând aluzie la o moştenire, ceea ce a nu a împiedicat urmărirea lui penală.
El nu a fost însă condamnat, pentru că infracţiunea s-a prescris, dar a trebuit să restituie banii pentru taxele neachitate în perioada 2001-2005.
Anunţul survine în mijlocul unei serii de controverse privind evaziunea fiscală a altor oameni politici şi personalităţi importante. Este cazul celebrei ziariste şi militante feministe Alice Schwarzer, care a recunoscut existenţa unui cont elveţian în care ascuns banii de impozit pe care trebuia să-i plătească Fiscului. Ea a plătit o amendă de 200.000 de euro plus taxele neachitate, dar cazul ei a readus în atenţie polemica privind presupusa imunitate de care beneficiază evazioniştii fiscali. Presa conservatoare a atacat-o pe Schwarzer, care a admis că şi-a schimbat atitudinea personală faţă de evaziunea fiscală, o faptă pe care în trecut nu o considera atât de gravă.
Partidul Social Democrat (SPD), partener în guvernul de coaliţie cu Merkel, şi-a făcut din urmărirea evazioniştilor propriul cal de bătaie electoral. Cu atât mai gravă a fost văzută fapta secretarului de stat pentru cultură (SPD) al landului Berlin, Andre Schmitz, care şi-a dat demisia săptămâna aceasta. Social-democratul a recunoscut că 'a ascuns' 425.000 de euro într-un cont din Elveţia. În 2012, el a fost descoperit de Fisc, care l-a amendat cu 5.000 de euro. În total, el spune că a restituit 22.000 de euro solicitaţi de Fisc ca taxe şi impozite neplătite.
Procesul a fost închis după restituirea sumei. Scandalul Schmitz afecta însă imaginea primarului-guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit (SPD), care este şi senator (ministru regional) al culturii, astfel încât el l-a obligat pe secretarul de stat să-şi dea demisia. Schmitz era o persoană apropiată primăriei social-democrate berlineze, supranumită 'Primăria Roşie'.
Însă cel mai vestit evazionist este de departe preşedintele clubului Bayern de Munchen, Uli Hoenss, care avea un cont secret în care a ascuns 3,2 milioane de euro din impozitele pe care trebuia să le achite Fiscului. Deşi a recunoscut acest lucru pentru a i se reduce vina, Fiscul din Bavaria l-a pus sub acuzare. Procesul va începe în martie şi ar putea duce la prima condamnare la închisoare a unei personalităţi din lumea fotbalului german. Relaţiile sale strânse cu cercurile înalte politice, mediatice şi sportive au atras o atenţie deosebită asupra acestui caz.