Ucraina: Ianukovici implică serviciile de securitate în criza internă

Forţele de Berkut au blocat o stradă din Kiev în timpul protestelor de duminică.
Forţele de Berkut au blocat o stradă din Kiev în timpul protestelor de duminică. (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)

Contextul crizei din Ucraina l-a determinat pe preşedintele Viktor Ianukovici să consolideze măsurile de securitate din ţară, ”activând” un centru al Serviciului de Securitate (SBU), conform unui anunţ efectuat duminică de SBU, notează Reuters.

”Centrul anti-terorist SBU, în conformitate cu legea, este obligat să dispună forţele anti-teroriste pe teritoriul statului”, se precizează în comunicatul emis de SBU.

Săptămâna trecută, un atentat cu bombă a făcut două victime din rândul protestatarilor anti-guvernamentali. ”Forţa exploziilor arată că bombele provin dintr-un arsenal militar”, explică Olesia Orobets, un politician din partidul Batkivscina.

Noile măsuri cu ”caracter preventiv” ar trebui să garanteze ”securitatea populaţiei şi să împiedice activităţile criminale cu caracter terorist”, subliniază SBU.

Unităţile Serviciului de Securitate din Ucraina au fost direcţionate către protejarea clădirilor guvernamentale şi a depozitelor de armament, precizează Reuters.

Viktor Ianukovici s-a întors sâmbătă de la Soci, unde a avut o întrevedere privată cu Vladimir Putin. Omologul său rus l-a îndemnat în repetate rânduri să folosească forţa pentru a înăbuşi protestele din capitala ucraineană.

Protestatarii din Ucraina, care manifestează de mai bine de două luni, au capturat mai multe clădiri de guvernamentale atât din Kiev cât şi din alte oraşe ale ţării. Sâmbătă, aproximativ 500 de mercenari plătiţi de guvern (tituşki) au încercat să dărâme baricadele protestatarilor ridicate în apropierea primăriei din Kiev, conform unui comunicat emis de partidul Batkivscina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe