Uniunea Europeană este pregătită să susţină Ucraina până la integrare

Catherine Ashton, Carl Bildt şi Radoslaw Sikorski, Bruxelles, 10 februarie 2014.
Catherine Ashton, Carl Bildt şi Radoslaw Sikorski, Bruxelles, 10 februarie 2014. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană este pregătită să susţină îmbunătăţirea relaţiilor diplomatice cu Ucraina, şi după semnarea unui Acord de Asociere, până la integrarea ţării, a precizat, luni, Consiliul Departamentului de Relaţii Externe al Uniunii Europene în urma unei dezbateri pe tema crizei din Ucraina, notează Kiev Post.

„Consiliul îşi arată convingerea că acest acord nu este obiectivul final al relaţiilor dintre UE şi Ucraina”, se precizează în concluzia Consiliului.

Astfel, odată cu redresarea spre democraţie a Ucrainei, „perspectiva unei aderări la Uniunea Europeană” este recomandată, a precizat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

În plus faţă de Acordul de Asociere, Uniunea Europeană vrea să stabilească cu Ucraina o zonă cuprinzătoare ce va facilita comerţul diversificat şi liber.

„Consiliul accentuează dreptul statelor suverane de a-şi face propriile politici de externe, libere de presiunile din exterior” – o referinţă la opţiunile oferite Ucrainei ce pot contrabalansa presiunile economice şi politice ale Rusiei – se mai precizează în concluzia Consiliul Departamentului de Relaţii Externe al Uniunii Europene.

În timpul întâlnirii de la Bruxelles s-a decis că Uniunea Europeană cât şi alte instituţii financiare internaţionale vor oferi asistenţă financiară Ucrainei dacă noul guvern va implementa reformele economice şi politice necesare. În acest sens, consiliul a cerut, în continuare, asistenţa Şefului Departamentului de Relaţii Externe al UE, Catherine Ashton.