Piaţa financiară a Chinei este ameninţată de o incapacitate de plată de proporţii
alte articole
Ziua de 31 ianuarie 2014 ar putea deveni ziua neagră a pieţei financiare chineze: în prima zi a „anului calului” rambursarea unui produs financiar de miliarde nu s-a putut efectua întrucât întreprinderile responsabile se află în incapacitate de plată. Este vorba de un total de cca. 3 miliarde de yuani (aprox. 375 milioane Euro) şi de produsul financiar „Credit Equals Gold #1 Collective Trust“, care a fost vândut pe întreg teritoriul Chinei cu promisiuni ferme că va obţine profit.
Observatorii se tem că eşecul rambursării plăţilor legate de „Gold #1“ ar putea declanşa o reacţie în lanţ pe piaţa financiară chineză, asemănătoare cu falimentul companiei Lehman Brothers din 2008 în Statele Unite.
Primul mare scandal legat de băncile din umbră
Pe data de 23 ianuarie, ofiţerul executiv şef al Băncii de Industrie şi Comerţ a Chinei, Jiang Jianqing, declara că banca să nu ar fi dispusă să preia responsabilitatea pentru eşecul rambursării produsului „Gold #1“, iar trustul China Credit Trust, în calitate de dezvoltator al acestui produs, ar urma sa facă plăţile către investitori.
Produsul financiar „Gold #1" a luat naştere în luna februarie 2011 când China Credit Trust l-a înjghebat la acea vreme, cu scopul de a procura capital pentru Complexul Energetic Zhen Fu, aflat în bazinul carbonifer Shanxi. Investitorilor le-a fost promis atunci un profit consistent şi astfel „Gold #1“ a fost vândut prin Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei către cca. 700 de investitori. După arestarea unor acţionari principali ai săi, firma Zhen Fu a intrat în 2012 în faliment.
Cu puţin timp în urmă, China Credit Trust le explica investitorilor printr-o scrisoare că rambursarea întregii sume pe data de 31 ianuarie 2014 nu ar mai putea fi asigurată. Conform comunicatului unei reviste din Guangzhou, a fost înaintată propunerea ca Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei şi China Credit Trust să ramburseze fiecare investitorilor câte 25% din produsul „Gold #1“. Complexul Energetic Zhen Fu urma sa preia restul de 50%.
Scrisoarea China Credit Trust exprimă în mod oficial primul exemplu de incapacitate de plată în stil mare, venit din partea unei bănci din umbră. Vor mai urma probabil şi alte exemple, deoarece 2014 este anul scadent pentru mai multe termene de plată ale unor produse asemănătoare.
China, ţara băncilor din umbră
Banca Germană estimează suma ca ridicându-se la 21 miliarde de yuani, ceea ce corespunde unui procent de 40% din PIB.
Deoarece în China multe întreprinderi mici şi mijlocii au dificultăţi în procurarea de capital, ele încearcă să obţină credite pe alte căi, cum ar fi de exemplu apelarea la trusturi. Aceste strategii de finanţare pe termen scurt sunt mai costisitoare, dar situaţia generală obligă întreprinderile mai mici să păşească pe o astfel de cale.
Conceptul de „bancă din umbră” nu este clar definit în China, dar se referă în general la trusturi, credite de asigurări şi micro-credite, societăţi de garanţie şi leasing, care creează diferite produse financiare şi le revând investitorilor cu promisiunea obţinerii unor venituri parţiale substanţiale la returnare. Printre băncile din umbră din China se numără de asemenea băncile subterane, creditorii privaţi, casele de amanet şi alte astfel de instituţii.
"Dacă sistemul băncilor din umbră creşte în mod disproporţionat, depăşind de exemplu cifra de 30 miliarde de yuani, atunci declanşarea unei crize a sistemului financiar chinez va trebui luată în calcul” a declarat Yan Hong, profesor de finanţe la Universitatea Jiaotong din Shanghai.
Estimare: băncile din umbră din China posedă un capital în valoare de 21 miliarde de yuani
Conform estimărilor Autorităţii de Supraveghere Bancară din China, suma capitalului vehiculat prin băncile chineze din umbră totalizează 8 miliarde de yuani. Însă Banca Germană estimează suma ca ridicându-se la 21 miliarde de yuani, ceea ce corespunde unui procent de 40% din PIB-ul naţional. Prognoze mai îndrăzneţe vorbesc despre 40 de miliarde de yuani, ceea ce ar corespunde unui procent de 80% din PIB.
Chen Si-Qing, vice-preşedinte al Băncii Chineze declara nu cu mult timp în urmă mediei chineze că "sectorul chinez al băncilor din umbră este lipsit în mare măsură de transparenţă. Nu există nici statistici oficiale şi nici statistici demne de luat în considerare asupra tipului şi mărimii afacerilor pe care le fac băncile din umbră. De aceea este greu să fie lansate avertismente anticipate. Dezvoltarea rapidă a băncilor din umbră ascunde o mulţime de pericole, cum ar fi riscul lichidităţilor, riscul creditelor, riscul infectărilor şi lipsa mecanismelor de protecţie”.