Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk este legitimă, afirmă Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Youtube - screenshot)
Redacţia
01.09.2024

Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk este legitimă şi acoperită de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în prima sa reacţie la incursiunea ucraineană pe teritoriul rus.

"Ucraina are dreptul să se apere. Şi, conform dreptului internaţional, acest drept nu se opreşte la graniţă", a declarat Stoltenberg, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei şi nu a jucat niciun rol în acestea.

Şeful NATO a declarat că Ucraina îşi asumă un risc înaintând pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum să îşi desfăşoare campania militară, potrivit Reuters.

"Preşedintele (ucrainean) (Volodimir) Zelenski a spus clar că operaţiunea vizează crearea unei zone tampon pentru a preveni noi atacuri ruseşti de peste graniţă. Ca toate operaţiunile militare, aceasta vine cu riscuri. Dar este decizia Ucrainei cum să se apere", a continuat şeful NATO.

Kievul a lansat o incursiune transfrontalieră majoră în regiunea Kursk pe 6 august, în timp ce trupele Moscovei continuă să preseze spre centrul strategic Pokrovsk din estul Ucrainei.

Incursiunea a fost, de asemenea, discutată în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina de miercuri, care a fost solicitată de Kiev în contextul celui mai mare val de atacuri aeriene al Moscovei asupra vecinului său.

Consiliul, care reuneşte membri ai alianţei militare occidentale şi Ucraina, a fost înfiinţat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianţă şi Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor