Sute de tancuri americane şi camioane ajung în Europa de Est, inclusiv în România

Atrăgând furia Rusiei, sute de tancuri, camioane şi alte echipamente militare americane au sosit cu vaporul în Germania, vineri, pentru a fi transportate în Europa de Est, pentru consolidărea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) pe teritoriul Europei.
Soldaţi lituanieni împreună cu soldaţi din 11 state NATO participă la un exerciţiu militar în apropiere de Pabrade, Lituania, 2 decembrie 2016.
Soldaţi lituanieni împreună cu soldaţi din 11 state NATO participă la un exerciţiu militar în apropiere de Pabrade, Lituania, 2 decembrie 2016. (Captură Foto)

În portul german Bremerhaven au sosit două vase, şi un al treilea este aşteptat în câteva zile, aducând echipaent militar pentru cei aproximativ 4.000 de militari americani dislocaţi pentru exerciţii în statele NATO din apropierea Rusiei.

Forţele armate americane şi poloneze vor participa la un mare exerciţiu militar în Polonia, la sfârşitul lunii ianuarie, ce face parte dintr-o serie de măsuri care vizează liniştirea aliaţilor europeni ai Statelor Unite după anexarea regiunii Crimeea (a Ucrainei) de către Rusia în 2014.

Consolidarea prezenţei în ţările estice ale NATO este pur defensivă potrivit ţărilor NATO, însă Rusia a reproşat că percepe mişcarea ca pe o agresivitate a occidentului în Europa de Est.

În plus, faţă de trupele SUA ce vor sosi în Polonia, membrii NATO: Germania, Canada şi Marea Britanie trimit, fiecare, batalioane de până la 1.000 de militari, în fostele republici sovietice: Estonia, Letonia şi Lituania.

NATO a declarat că cele patru batalioane, susţinute prin rotaţie de forţe suplimentare americane, sunt justificate de anexarea Crimeei şi de sprijinul acordat de către Moscova separatiştilor din estul Ucrainei. Aceste acţiuni au alarmat statele baltice, care se tem că ar putea deveni următoarele ţinte ale agresiunii ruseşti.

Printre echipamentele trimise se află 87 tancuri Abrams M1A1, 20 de vehicule de artilerie Paladin şi 136 de vehicule de luptă Bradley.

Începând din luna februarie, unităţile militare americane vor fi desfăşurate în Polonia, Statele Baltice, Bulgaria, România şi Germania.

Armata trimite, de asemenea, Brigada a 10-a a Aviaţiei de Luptă, ce are în dotare aproximativ 50 elicoptere Black Hawk şi 10 elicoptere CH-47 Chinook având 1.800 de cadre militare, precum şi un batalion de aviaţie separat format din 400 de militari şi 24 de elicoptere Apache.

Partidul de Stânga (Socialist) din Germania, care a cerut legături mai strânse cu Rusia, a declarat că Berlinul avea o obligaţie istorică de a ajuta la dezarmare şi la consolidarea păcii, şi, că va protesta împotriva desfăşurării forţelor militare.

Reamintim că NATO a decis, în iulie 2016, consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. Cel puţin şapte state NATO vor contribui cu trupe şi echipamente la efectivele Alianţei Nord-Atlantice din România, a declarat la sfârşitul lunii octombrie secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Astfel, după reuniunea miniştrilor Apărării desfăşurată la Bruxelles pe 27 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: "Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenţei NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaţionale terestre comandată de România. De asemenea, lucrăm la măsuri de tip aerian şi maritim. Sunt bucuros să confirm că numeroase naţiuni şi-au exprimat voinţa de a contribui la prezenţa în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim şi aerian. Este vorba de Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite. Alţi aliaţi analizează modalităţi de a contribui", potrivit lui Stoltenberg, care a arătat că militarii români vor fi trimişi în Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe