Cazul Litvinenko: unul dintre suspecţi joacă alba-neagra cu anchetele


Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210.
Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210. (Captură Foto)

Un martor cheie al anchetei britanice în cazul uciderii fostului agent FSB Saşa Litvinenko a declarat că nu va depune mărturie, conform BBC.

Litvinenko, un fost agent KGB/FSB, a publicat mai multe cărţi dezvăluind corupţia din sânul fostei organizaţii de spionaj a Rusiei sovietice, inclusiv best sellerul „Explodarea Rusiei, pericolul intern” în care publica detalii despre tenebrosul caz Riazan.

După ajungerea lui Putin la putere, Litvinenko a luat decizia de a se exila în Marea Britanie, lucrând împreună cu agenţiile de informaţii britanice la combaterea crimei organizate.

În 2007 Litvinenko s-a îmbolnăvit grav după o întâlnire cu Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, foşti agenţi KGB. După ce i-a fost pus diagnosticul de otrăvire cu poloniu-210, serviciile britanice au putut identifica urma de poloniu radioactiv pe canapeaua din hoteull unde cei doi îl aşteptaseră pe Litvinenko, cât şi în toaleta folosită de aceştia.

Kovtun – fost agent KGB - şi Lugovoi – fost agent KGB şi bodyguard pentru o agenţie numită Al Nouălea Val - au fugit în Rusia pentru a scăpa de ancheta pornită de Marea Britanie. Începând o anchetă paralelă cu cea a Marii Britanii, Rusia a refuzat să-i extrădeze pe suspecţi. Cei doi au fost bine primiţi de autorităţile ruse, Lugovoi ajungând chiar parlamentar.

După ridicarea tensiunilor cu Rusia, de după anexarea Crimeei, Marea Britanie a redeschis ancheta în cazul Litvinenko, rămas până în prezent neelucidat. Lui Kovtun i s-a cerut să apară în faţa comisiei de anchetă folosind conferinţa video, din Moscova.

Kovtun neagă orice implicare în uciderea lui Litvinenko, deşi odată ajuns în Rusia, a fost spitalizat la o clinică de tratament împotriva radiaţiilor.

Kovtun susţine acum că nu poate obţine permisiune din partea autorităţilor ruse pentru a se prezenta la anchetă. Fostul agent KGB susţine că dacă ar depune mărturie, ar încălca obligaţia de confidenţialitate pe care i-au impus-o anchetatorii ruşi.

Kovtun a declarat că nu a reuşit să ia legătura cu anchetatorul rus care se ocupă de caz.
"Chiar dacă anchetatorul, pe care n-am putut să-l contactez, mi-ar permite să depun mărturie, el ar trebui totuşi să decidă câtă informaţie aş putea să dezvălui" a adăugat Kovtun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe