Rusia: Zeci de mii de manifestanţi ies în stradă pentru a-l comemora pe Nemţov
alte articole
Scandând slogane sfidătoare, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile Moscovei, în St. Petersburg şi în alte oraşe din întreaga Rusie pentru a marca aniversarea unui an de la asasinarea lui Boris Nemţov. Fostul lider al opoziţiei ruse a fost ucis în centrul Moscovei în apropierea Kremlinului cu puţin timp înainte de miezul nopţii, în timp ce acesta se întorcea acasă împreună cu o prietenă.
Aproximativ 30.000 de persoane au mărşăluit în centrul Moscovei, scandând “Rusia va fi liberă” sau “Rusia fără Putin”.
Unii manifestanţi au afişat pancarte sfidătoare şi bannere cu mesaje îndrăzneţe precum “Nu îmi este frică” sau “Ucis pentru adevăr”. Pe un alt banner era afişată luneta unei arme, lângă întrebarea “Cine urmează?”
Nemţov a fost cel mai recent, şi poate cel mai proeminent, dintr-o listă de lideri ai opoziţiei, jurnalişti şi critici care au fost împuşcaţi fatal sau otrăviţi în timpul celor 15 ani ai domniei lui Putin.
Printre criticii Kremlinului care au fost ucişi se numără jurnalista Anna Politkovskaia, fostul agent KGB Alexander Litvinenko şi avocatul pentru drepturile omului Stanislav Markelov.
Nemţov, care avea 55 de ani în momentul asasinatului, a fost vicepremier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn în anii 1990 şi un critic carismatic al conducerii tot mai autoritare a Kremlinului, susţine Deutsche Welle.
Presiunea Kremlinului asupra opoziţiei
Grupurile opozante ruse au fost din ce în ce mai supuse presiunilor şi criticate de oficialii ruşi şi mass media controlată de stat, care au susţinut că membrii opoziţiei sunt pioni ai Occidentului.
“Cerinţa noastră cheie de astăzi este o reformă democratică în Rusia care va face ca asasinatele politice să fie imposibile şi care va asigura o tranziţie guvernamentală paşnică atunci când aceasta trebuie să aibă loc”, a declarat activistul din opoziţie Ilia Iaşin. “Dorim să transformăm Rusia în ţara pentru care a luptat Nemţov şi pentru care şi-a dat viaţa”.
Cinci ceceni au fost arestaţi pentru uciderea lui Nemţov şi persoana suspectată că a apăsat pe trăgaci este un fost ofiţer al forţelor de securitate cecene. Totuşi, liderii opoziţiei au criticat Kremlinul pentru că nu a încercat să îi găsească pe cei care au comandat asasinatul.
Autorităţile ruse au permis manifestanţilor să mărşăluiască prin centrul Moscovei dar au respins cererea organizatorilor de a mărşălui pe podul unde a fost ucis Nemţov. Totuşi, după terminarea protestului din capitala rusă, mii de persoane s-au îndreptat spre pod, unde a fost construit un memorial improvizat.
Nu s-au făcut arestări în timpul protestului din Moscova, dar un corespondent Reuters a declarat că a văzut cum o persoană a fost încătuşată şi dusă pe o stradă periferică. Corespondentul a mai precizat că furia manifestanţilor mocnea.
“Autorităţile, acest regim l-au ucis pe Nemţov”, a declarat Evgheni Mişcenko, de 41 de ani. “Situaţia economică se înrăutăţeşte. Sprijinul pentru autorităţi se clatină. Toate acestea se vor termina într-un război civil, cum a fost acum 100 de ani”.
Activist bătut în Celiabinsk
Viaceslav Kislitsin, unul dintre organizatorii unui protest similar desfăşurat sâmbătă în oraşul Celiabinsk, a fost bătut sever cu o zi înaintea evenimentului de către bărbaţi necunoscuţi.
Viaceslav Kislitsin a fost spitalizat cu numeroase răni, o coastă ruptă şi probleme cardiace, conform RFE/RL.
Aleksei Tabalov, membru al partidului de opoziţie PARNAS, din care făcea parte Nemţov, într-o postare pe blogul său l-a citat pe Kislitsin afirmând că printre atacatori s-au aflat şi ofiţeri ai poliţiei locale.