Şefii serviciilor americane de informaţii critică Kremlinul pentru hacking asupra alegerilor din SUA
alte articole
CIA a declarat joi că a identificat oficialii ruşi care au furnizat materiale către WikiLeaks, care fusesera extrase de pe serverele de email ale Comitetului Naţional Democrat şi ale unor democraţi de top.
Oficialii au fost direcţionaţi de preşedintele rus Vladimir Putin prin părţi terţe, a mai precizat agenţia.
Într-o declaraţie comună prezentată în cadrul unei audieri asupra ameninţărilor cibernetice externe la adresa SUA, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, James Clapper, directorul NSA, Michael Rogers şi subsecretarul apărării responsabil cu informaţiile, Marcel Lettre au scris că “doar oficialii ruşi cu cel mai înalt rang” ar fi putut autoriza operaţiunea.
“Ruşii au o istorie lungă de interferare cu alegerile, ale lor şi ale altor naţiuni”, a declarat Clapper în timpul audierii desfăşurate de Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA.
“Nu am întâlnit niciodată o campanie atât de directă de interferare cu procesul electoral precum am văzut în acest an. [...] Aceasta o fost o campanie pe mai multe planuri. Aşadar, hackingul a fost doar o parte a campaniei şi, de asemenea, aceasta a necesitat propagandă clasică, dezinformare, ştiri false”.
“Rusia a adoptat în mod clar o poziţie cibernetică mult mai agresivă prin intensificarea operaţiunilor de spionaj cibernetic, divulgarea datelor furate prin aceste operaţiuni şi prin atacarea sistemelor infrastructurii critice”, a mai adăugat el.
În decembrie 2016, preşedintele american Barack Obama a ordonat comunităţii de informaţii să elaboreze un raport privind atacurile cibernetice şi potenţiala interferare rusească cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut.
O versiune nesecretizată a raportului – căreia îi lipsesc detalii sensibile – va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare.
Noi dovezi?
Audierea de joi nu a oferit nicio dovadă nouă pentru susţinerea acuzaţiilor. Când a fost rugat de senatori să furnizeze dovezi suplimentare, Clapper a declarat că nu poate face acest lucru în public, adăugând că acea măsură riscă să submineze sursele şi operaţiunile comunităţii de informaţii.
Obama a fost pus la curent joi cu raportul, iar succesorul său Donald Trump urmează să primească astăzi aceleaşi informaţii.
Şedinţa cu preşedintele ales are loc pe fondul unor temeri că acesta a tensionat deja relaţiile cu unele elemente cheie ale establishmentului securităţii naţionale.
Trump a negat în repetate rânduri descoperirile privind presupusului hacking rusesc şi a promis o reapropiere de Rusia şi preşedintele său după ce va fi investit oficial în 20 ianuarie.
Miercuri, Trump l-a citat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pentru a sugera că oricine, “chiar şi un copil de 14 ani”, s-ar fi putut afla în spatele hackingului. Cu o zi înainte, Donald Trump afirma că se gândeşte să micşoreze personalul Agenţiei Centrale de Informaţii.