Cum trădezi un frate mort: Maxim Litvinenko dă vina pe spionii SUA, MI5 sau Mossad pentru moartea fratelui

Marina Litvinenko (decembrie 2012), văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko, omorât în condiţii suspecte cu poloniu la Londra în 2006
Marina Litvinenko (decembrie 2012), văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko, omorât în condiţii suspecte cu poloniu la Londra în 2006 (Oli Scarff / Getty Images)

Marea Britanie, SUA, sau Israelul - în niciun caz Rusia - ar fi responsabile de moartea fostului agent al serviciilor secrete ruse – FSB – fost KGB - Alexander Litvinenko, conform declaraţiilor fratelui său Maxim, publicate într-un interviu din Mail.

"Poate că au fost englezii, israelienii sau americanii. De ce ar vrea serviciile secrete ale Marii Britanii să-l omoare pe fratele meu? Pentru a stârni opinia publică împotriva [preşedintelui rus Vladimir] Putin, a declarat Maxim Litvinenko.

Maxim a susţinut că fratele său intenţiona să se întoarcă în Rusia. Datorită faptului că Litvinenko „cunoştea tot felul de secrete” despre dizidenţii ruşi cărora li se acordase azil în Londra, revenirea sa în Rusia „ar fi putut face serviciile Marii Britanii şi SUA neconfortabile”. În acelaşi timp, conform fratelui său serviciile secrete ale Rusiei nu ar fi avut niciun motiv pentru a-l omora pe Litvinenko.

"El nu spiona. Nu cunoştea secrete de stat. Avea un job normal. Nimeni nu mai era interesat de el" a declarat fratele său Maxim.

Fostul agent FSB Alexander Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv 201. Otrăvirea s-a produs în timpul unei întâlniri a lui Litvinenko cu doi foşti colegi de-ai săi de la FSB, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu care a băut un ceai în hotelul Millennium din Londra.

Acuzaţiile fratelui lui Litvinenko par să fie puternic contrazise de faptele cunoscute până în prezent.

Alexander Litvinenko a cerut azil politic în Marea Britanie după ce a luat poziţii ferme faţă de ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat dur de numeroase crime, în mai multe interviuri televizate. O eventuală reîntoarcere a sa în Rusia pare extrem de improbabilă, având în vedere persecuţia dusă de Vladimir Putin împotriva criticilor săi.

După otrăvirea sa cu poloniu, de fabricaţie rusească, a căror urme au fost descoperite de serviciile britanice inclusiv pe canapeaua din holul hotelului unde au aşteptat cei doi agenţi ruşi, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun s-au refugiat în Rusia. Deşi Marea Britanie a cerut în numeroase rânduri extrădarea acestora, Kremlinul a declinat. În cazul în care Marea Britanie ar fi fost implicată, rămâne neclar de ce nu a cooperat Rusia cu ancheta, în cazul în care ar fi adus pe nedrept daune de imagine asupra lui Vladimir Putin.

Mai important, după sosirea sa în Rusia, unul dintre cei doi a fost internat într-o clinică specializată în îngrijiri pentru persoane care au fost contaminate radioactiv.

Maxim Litvinenko a mai afirmat că fratele său ar fi avut relaţii încordate cu soţia sa Marina.

Dar văduva lui Litvinenko are şi ea o cu totul altă părere.

“De ce şi-a schimbat [Maxim] părerea? Nu a fost aici, nu era o parte a vieţii noastre în Londra. Mă întristează cu adevărat că spune asta. 80% din declaraţiile sale sunt minciuni” a declarat Marina.

Marţi, Secretarul pentru Interne, Theresa May, a acceptat să deschidă o anchetă în cazul Litvinenko, deşi în trecut refuzase acest lucru, motivând că asupra cazului au fost efectuate de-a lungul vremii numeroase anchete, care s-au împotmolit din cauza refuzului Rusiei de a extrăda principalii suspecţi.

Prima audiere se va desfăşura pe 31 iulie.

În acelaşi timp ancheta va refuza din start să audieze materiale care vorbesc despre eşecul serviciilor secrete britanice de a-i asigura protecţie lui Litvinenko.