Interceptări NSA: cazul Litvinenko - un asasinat comandat de Kremlin - presa britanică

Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB.
Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) a interceptat convorbiri care ar putea constitui dovada că moartea dizidentului rus Alexandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu în anul 2006, a fost o execuţie comandată de Rusia, relatează telegraph.co.uk

Potrivit publicaţiei britanice, spionii americani au interceptat convorbiri între persoane cheie din Londra şi Rusia, purtate în perioada când Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu, aceste convorbiri constituind dovada că moartea dizidentului rus a fost comandată de Kremlin.

Telegraph mai relatează că o sursă apropiată investigaţiei a confirmat existenţa unui material al serviciilor americane. Respectivul material nu va putea fi admis ca probă în instanţă însă le-ar fi oferit autorităţilor britanice certitudinea că moartea lui Litvinenko a fost o crimă comandată de Moscova.

Informaţia apare în contextul în care marţi, în Marea Britanie va începe o anchetă publică cu privire la moartea lui Litvinenko, anchetă în cadrul căreia, timp de nouă săptămâni, Înalta Curte Britanică va audia numeroase persoane, multe audieri urmând să fie secrete.

Aşa cum reiese şi dintr-o investigaţie telegraph.co.uk, pe lângă materialul NSA, mai există o dovadă care întăreşte ideea că Litvinenko a fost ucis la ordinul Kremlinului. Mai exact, este vorba despre o înregistrare audio în care Litvinenko vorbea despre legăturile lui Vladimir Putin cu unul dintre cei mai periculoşi criminali, Semion Mogilevici, un şef al crimei organizate din Ucraina, aflat pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, despre care Litvinenko credea că vinde arme Al- Qaeda.

Reamintim că la finele lunii iulie 2014, justiţia britanică a deschis ''o anchetă publică'' în legătură cu moartea lui Litvinenko survenită în noiembrie 2006 la Londra. Magistratul Robert Owen indica, la vremea respectivă, că rolul statului rus ar fi de ''o importantă centrală în investigaţia sa''.

Litvinenko , fost membru al FSB (serviciile ruse de informaţii) refugiat în Marea Britanie, a luat masa în noiembrie 2006 împreună cu doi foşti colegi de-ai săi de la FSB, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu care a băut un ceai în hotelul Millennium din Londra. La scurt timp după aceea, Litvinenko a murit în spital, în chinuri groaznice.

De pe patul de moarte, rusul l-a acuzat pe Vladimir Putin de otrăvirea sa:

"Poţi face orice pentru a mă reduce la tăcere, dar vuietul de protest din întreaga lume îţi va răsuna în urechi tot restul vieţii... Vei plăti ... Ai demonstrat că nu respecţi viaţa, libertatea, orice alte valori ale civilizaţiei", ar fi spus Litvinenko la adresa lui Putin. Potrivit presei londoneze, înainte de a muri, Litvinenko a trimis la Foreign Office un dosar cu documente compromiţătoare la adresa Moscovei, inclusiv despre afacerea Iukos.

După otrăvirea lui Litvinenko cu poloniu de fabricaţie rusească, ale căror urme au fost descoperite de serviciile britanice inclusiv pe canapeaua din holul hotelului unde au aşteptat cei doi agenţi ruşi, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun s-au refugiat în Rusia. Marea Britanie a cerut în numeroase rânduri extrădarea acestora, însă Kremlinul a refuzat. Mai important, după sosirea în Rusia, unul dintre cei doi a fost internat într-o clinică specializată în îngrijiri pentru persoane care au fost contaminate radioactiv.

Declanşarea anchetei din Marea Britanie are loc după ce ani de zile, văduva dizidentului rus, Marina Litvinenko, a cerut să se facă lumină în moartea soţului său.

Potrivit telegraph.co.uk, după ce ministrul britanic de Interne, Theresa May a dispus începerea anchetei, Marina Litvinenko a solicitat NSA să divulge interceptările telefonice legate de moartea soţului ei şi a precizat că toate informaţiile ar trebui puse la dispoziţia magistratului Robert Owen. În octombrie 2014, femeia a solicitat în mod expres NSA interceptarea convorbirilor dintre Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cei care i-au fost "alături" soţului ei când a băut ceaiul cu poloniu care i-a adus moartea.

NSA a refuzat să comenteze oficial informaţia difuzată de publicaţia britanică. Paul Blaskowski, înalt oficial NSA, a răspuns într-o scrisoare că nu poate nici să confirme nici să infirme existenţa unor transcrieri ale convorbirilor legate de moartea dizidentului rus şi a precizat că acest tip de materiale trebuie "ţinut secret atât în interesul securităţii naţionale cât şi a relaţiilor cu alte ţări."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.