Fost ofiţer de poliţie cecen, decorat de Putin, recunoaşte implicarea sa în asasinarea lui Nemţov

Zaur Dadaev, fost comandant-adjunct al unui batalion de poliţie afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, şi-a recunoscut rolul său în asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, după ce un tribunal rus a decis să îi reţină până în 28 aprilie pe Dadaev şi alţi patru suspecţi arestaţi în acest caz.
Trei suspecţi neidentificaţi reţinuţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov îşi ascund chipurile la tribunalul districtual Basmanny din Moscova, 8 martie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.03.2015

Zaur Dadaev, fost comandant-adjunct al unui batalion de poliţie afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, şi-a recunoscut rolul avut în asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, după ce un tribunal rus a decis să îi reţină până în 28 aprilie pe Dadaev şi alţi patru suspecţi arestaţi în acest caz.

Printre ceilalţi suspectaţi arestaţi se afla şi Anzor Gubaşev, fost angajat al unei companii private de securitate din Moscova, care a negat implicarea în asasinat.

“Măsurile luate înaintea procesului sunt justificate solid. Participarea lui Dadaev la crimă a fost confirmată de mărturisirea sa”, a precizat judecătoarea Natalia Muşnikova.

Dadaev şi Gubaşev, ambii de origine cecenă, au fost arestaţi sâmbătă în Republica Inguşeţia din Caucazul de Nord, care se învecinează cu Cecenia.

Totuşi, nu au ieşit la iveală niciun fel de informaţii despre posibilul motiv din spatele asasinării liderului opoziţiei ruse.

Investigatorii ruşi au declarat duminică că i-au interogat pe cei cinci suspecţi în cazul Nemţov şi că aceştia au apărut în aceeaşi zi la tribunal, în a cărui custodie au şi rămas.

Un al şaselea suspect în asasinat s-a sinucis sâmbătă cu o grenadă atunci când poliţiştii au încercat să îl aresteze în capitala cecenă Groznîi, a raportat duminică postul de televiziune Russia 24.

Liderul cecen Ramzan Kadirov a declarat că Dadaev este un bărbat foarte credincios care a fost şocat de caricaturile cu Profetul Mahomed publicate în revista franceză de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie din Paris a fost atacată în luna ianuarie, transmite Agerpres.

Kadirov a confirmat, de asemenea, că Dadaev a făcut parte din poliţia cecenă şi că a fost decorat pentru curajul său de Vladimir Putin, aşa cum a relatat presa.

Savantul şi politicianul liberal rus Boris Nemţov a fost împuscat în spate de 4 ori la sfârşitul lunii februarie în timp ce se plimba cu prietena sa, modelul ucrainean Anna Duriţkaia, pe un pod din apropierea Kremlinului.

După asasinare, bărbatul înarmat necunoscut a sărit peste un parapet de pe marginea drumului şi a intrat într-o maşină de culoare albă care aştepta în zonă. Nemţov a fost declarat mort la faţa locului, susţine Daily Express.

Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.

De fapt, Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care consideră că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014, cu toate că Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma să le facă publice.

De altfel, asasinarea lui Nemţov aduce aminte, într-o anumită măsură, de asasinarea lui Alexander Litvinenko, fost membru al serviciului de securitate rus FSB (fost KGB) şi care a scris mai multe cărţi şi articole în care a acuzat guvernul rus de comportament criminal.

Fostul spion KGB l-a criticat dur pe Putin, mai ales în privinţa modului în care acesta a răspuns incidentului de la Riazan, în care agenţi FSB au fost implicaţi în montarea unor saci de explozibil în blocuri de locuinţe. Din august 1999, Rusia a fost scena mai multor atentate cu bombă care au fost puse pe seama cecenilor, deşi nu a existat nicio dovadă în acest sens. Litvinenko a murit în 2006 la Londra după ce a fost otrăvit cu Poloniu-210 de către doi foşti agenţi KGB.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor