Marea Britanie lansează o anchetă publică privind asasinarea fostului spion KGB Litvinenko

O mult aşteptată anchetă publică asupra morţii lui Alexander Litvinenko a fost lansată marţi în Londra, la 9 ani după ce fostul spion KGB a murit după ce a băut ceai otrăvit cu un izotop radioactiv rar în capitala britanică.
Andrei Popescu
27.01.2015

O mult aşteptată anchetă publică asupra morţii lui Alexander Litvinenko a fost lansată marţi în Londra, la 9 ani după ce fostul spion KGB a murit după ce a băut ceai otrăvit cu un izotop radioactiv rar în capitala britanică.

De pe patul morţii, Litvinenko, un critic al Kremlinului care a primit cetăţenia britanică, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa. În plus, autorităţile britanice susţin că există dovezi pentru a acuza doi foşti agenţi KGB pentru crimă.

Rusia a negat mereu orice implicare în moartea lui Litvinenko, deşi Robert Owen, judecătorul care va fi preşedintele anchetei, a declarat că există dovezi la prima vedere în legătură cu vinovăţia ruşilor.

Owen a declarat, de asemenea, că moartea lui Litvinenko, în 2006, a fost descrisă ca “un atac nuclear în miniatură pe străzile Londrei” şi ca o “asasinare finanţată de stat prin otrăvire cu un element radioactiv.”

Controversa generată de această asasinare a răcit relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia la un nivel existent pe vremea Războiului Rece.

Dar pe măsura îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două state, Marea Britanie a respins desfăşurarea unei anchete în 2013, recunoscând că relaţia cu Rusia este un factor important deşi nu decisiv pentru luarea unei astfel de decizii. Totuşi, în contextul în care relaţiile diplomatice s-au răcit din nou după izbucnirea crizei ucrainene, guvernul britanic şi-a schimbat atitudinea şi a dat undă verde declanşării unei anchete în iulie 2014.

Soţia lui Litvinenko, Marina, a declarat că ea crede că o anchetă oficială va arunca în cele din urmă puţină lumină asupra modului în care a murit soţul ei, precum şi asupra muncii prestate de acesta pentru agenţia de spionaj britanică MI6.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor