Gogoşari în sos de roşii – foarte gustoşi şi versatili
alte articole
Iată un mod simplu de conservare a gogoşarilor care pe lângă feliile crocante de gogoşari, oferă un sos de roşii cu arome de gogoşari şi usturoi nemaipomenit de gustos care se poate refolosi în diverse combinaţii: de la marinarea cărnii, adăugat la fripturi, folosit la prepararea sosurilor pentru paşte, etc. Sosul este atât de bun încât se poate consuma ca atare, cu o felie de pâine proaspătă de casă, sau alături de o fasole scăzută sau alte mâncăruri de post.
Ingrediente:
3.5 kg de gogoşari (aprox 2.5 kg curăţaţi de cotor şi de seminţe),
150 ml de ulei,
5-6 căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri,
500 g suc de roşii fiert (bulion),
200 ml de oţet de 9%,
2 linguri (30 gr) de zahăr,
2-3 foi de dafin,
o lingură rasă de piper boabe,
o linguriţă de sare sau după gust,
câteva frunze de ţelină (opţional)
Modul de preparare:
Gogoşarii se spală în câteva ape reci apoi se taie în 3-4 părţi şi se curăţă bine de seminţe şi cotoare. Gogoşarii curăţaţi se taie pe lungime în felii de aproximativ 1 -1.5 cm.
Înainte de prepararea gogoşarilor, borcanele se spală şi se pun la sterilizat în cuptor la temperatura de 170 grade.
Într-un vas suficient de mare se pune la foc mediu uleiul şi usturoiul tăiat în feliuţe subţiri şi se amestecă încontinuu pentru un minut, suficient pentru ca usturoiul să lase aromele, dar să nu se ardă, deoarece prin ardere usturoiul îşi va schimba gustul devenind amărui.
Se toarnă în oală sucul de roşii (bulionul), oţetul, 2 linguri de zahăr, 2-3 foi de dafin, piperul boabe şi sare după gust.
Se amestecă până când începe să dea în clocot.
Se adaugă feliile de gogoşarii şi se lasă cam 15 minute să fiarbă împreună, amestecând uşor din când în când.
Acum se pot adăuga frunzele întregi de ţelină, pentru cei care doresc un plus de aromă, lăsându-le câteva minute până când frunzele îşi lasă aroma. Se scot din sos odată cu feliile de gogoşari.
Gogoşarii fierţi se scot cu o paletă într-un castron sau se poate folosi un cleşte alimentar.
şi se pun cât sunt încă fierbinţi în borcanele sterilizate în prealabil.
Se toarnă apoi sosul fierbinte peste gogoşarii din borcane,
După care borcanele se închid cu căpăcele. Se pun sub pături pentru 2-3 zile până ce se răcesc complet, după care se transferă în cămară. Vă dorim poftă bună!
Notă: Cei care sunt obişnuiţi sau doresc un sos mai dulce, pot folosi 250 g de zahăr, aşa cum cerea reţeta originală. Însă cele două linguri de zahăr au balansat foarte bine gustul sosului şi au fost suficiente pentru a obţine în final un sos gustos, uşor dulceag.