Supă cremă de gogoşari copţi

Gustul de gogoşari copţi (sau ardei roşii) şi savoarea roşiilor proaspete conferă acestei supe cremă o aromă şi culoare surprinzătoare. De asemenea, oreganul şi usturoiul aduce acestei supe un plus de rafinament.
Maria Matyiku
07.09.2012

Gustul de gogoşari copţi (sau ardei roşii) şi savoarea roşiilor proaspete conferă acestei supe cremă o aromă şi culoare surprinzătoare. De asemenea, oregano şi usturoiul aduc acestei supe un plus de rafinament.

Ingrediente:

  • 5 - 6 gogoşari sau ardei capia
  • 1 ceapă mare sau 2 mai mici
  • 2-3 căţei mari de usturoi
  • 4-5 roşii proaspete
  • 500 ml bulion
  • 2-3 crenguţe de oregano sau cimbru
  • 1 ardei uite (opţional)
  • Sare şi piper după gust
  • 150 g iaurt grecesc sau smântână
  • crutoane cu brânză


Modul de preparare

Se spală mai întâi gogoşarii/ ardeii (întregi) după care se pun într-o tavă, pe fundul căreia se pune o folie subţire de aluminiu sau hârtie de copt. Se pun apoi la copt în cuptorul preîncălzit cca 20-30 min. Din când în când se întorc, astfel încât să se coacă bine pe toate părţile. Desigur că la fel de bine se pot coace afară pe un grătar sau folosind o placă pe ochiul de la aragaz.

După ce ardeii sunt copţi, se pun într-un castron, se presară sare peste ei, se acoperă şi se lasă deoparte cam 15-20 minute, până când se răcesc puţin şi pieliţa se desprinde uşor.

Între timp, se curăţă ceapa şi se taie în cubuleţe; usturoiul se curăţă şi apoi se zdrobeşte apăsând peste cu un cuţit cu lama lată.

Roşiile se opăresc în apă fierbinte, se curăţa de pieliţă, după care se taie în cubuleţe.

Se pune uleiul la încins, după care se adaugă ardeiul iute tăiat în rondele. Se pune apoi ceapa şi usturoiul şi se amestecă uşor până când ceapa devine sticloasă.

Se adaugă roşiile tăiate şi se lasă în continuare la fiert cam 20 minute. Spre sfârşit se adaugă bulionul.

Gogoşarii se curăţă de coajă şi cotoare, se îndepărtează sâmburii şi se taie în bucăţi mai mari. Se pune în blender împreună cu legumele fierte şi oregano/ cimbru proaspăt, după care se potriveşte de sare şi piper

La servire se poate adăuga iaurt sau smântână.

Se serveşte rece (de preferat) sau caldă. Se pot adăuga crutoane uscate la cuptor, cu sau fara usturoi, sau presărate cu brânză rasă care apoi se dau la cuptor.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor