Giorgia Meloni critică dur înţelegerile de culise privind posturile de conducere din UE

Premierul Italei, Giorgia Meloni (Getty Images)
Redacţia
27.06.2024

Premierul italian Giorgia Meloni a criticat înţelegerile făcute în culise cu privire la posturile de conducere din UE şi a declarat că este "suprarealist" faptul că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare, relatează Politico.

"Există persoane care susţin că cetăţenii nu sunt suficient de înţelepţi pentru a lua anumite decizii şi că oligarhia este singura formă acceptabilă de democraţie, dar eu nu sunt de acord", a declarat Meloni în timp ce se adresa parlamentului italian miercuri dimineaţă.

Ea a vorbit la o zi după ce şase lideri UE din partidele de centru au anunţat că Ursula von der Leyen din Germania, Antonio Costa din Portugalia şi Kaja Kallas din Estonia ar trebui să obţină cele mai înalte funcţii în cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European şi, respectiv, al serviciului de politică externă.

Aceleaşi nume au fost vehiculate înainte de alegerile europene din iunie. Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieşit marele câştigător al acelor alegeri, dar Parlamentul European s-a deplasat şi el mai mult spre dreapta, grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) al lui Meloni câştigând locuri.

Meloni doreşte ca această schimbare să se reflecte în procesul decizional european. Miercuri, ea a declarat că liderii UE par tentaţi să "ascundă praful sub covor" în loc să recunoască faptul că mulţi alegători sunt nemulţumiţi de UE.

Ea a numit UE "un gigant birocratic invaziv" şi a cerut ca Italia să obţină un rol de comisar european care să abordeze problema birocraţiei.

În comentariile sale făcute chiar cu o zi înainte ca liderii naţionali să se întâlnească la Bruxelles, Meloni a declarat că este "suprarealist" faptul că au fost prezentate nume pentru funcţii de conducere în UE "fără să se mimeze măcar că se discută despre opiniile alegătorilor".

Meloni a subliniat că grupul său este în prezent al treilea ca mărime în Parlamentul European cu 720 de locuri, devansându-i pe liberali.

În viitoarea Comisie Europeană, Meloni a pus ochii pe un portofoliu economic de top pentru Roma, precum şi pe un titlu de vicepreşedinte executiv sau vicepreşedinte pentru ECR.

Din punct de vedere tehnic, von der Leyen nu are nevoie de sprijinul tuturor liderilor UE pentru a fi aleasă pentru un nou mandat. Ea poate trece cu sprijinul oferit de majoritatea lor şi fără susţinerea premierului italian.

"Nu există nicio problemă dacă trebuie să încheiem acest acord fără Meloni", a declarat un diplomat UE.

Dar din punct de vedere politic, acest lucru este sensibil. Meloni nu este doar liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului comunitar, ci şi unul dintre puţinii lideri europeni care a ieşit întărit din alegerile europene.

Liderii UE se întâlnesc joi şi vineri la Bruxelles şi speră să definitiveze pachetul privind funcţiile de conducere, astfel încât Parlamentul European să poată vota asupra unui al doilea mandat pentru von der Leyen la mijlocul lunii iulie.

Într-un atac implicit la adresa francezului Emmanuel Macron, care a suferit o grea înfrângere la alegerile europene, Meloni a declarat că va "lupta întotdeauna împotriva" celor care militează pentru "o viziune oligarhică şi tehnocratică a politicii şi societăţii", deoarece aceştia încearcă "în mod clar să păstreze puterea chiar şi din poziţii slăbite".

"Ideea nu este să excludem pe nimeni. Ideea este că există o realitate politică care reiese din alegerile europene, care este confirmarea coaliţiei dintre PPE, S&D şi Renew, o coaliţie din care ECR nu face parte", a declarat marţi un oficial de la Elysee, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis pe subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor