Fost şef al Statului Major din Moldova, spion al agenţiei ruse de informaţii GRU: "Trebuie să închidem repede graniţa cu România!"

Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan a spionat pentru serviciile secrete militare ruse GRU (Screenshot)
Redacţia
06.06.2024

Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan a raportat în mod regulat agentului său de legătură din Serviciul de informaţii militare a Forţelor Armate a Federaţiei Ruse (GRU) - colonelul Alexei Makarov - despre situaţia politică internă din ţară şi a transmis date despre vizitele reprezentanţilor Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar şi obuze pentru forţele lor armate, relatează The Insider.

În urma unei anchete realizate, The Insider a aflat că Igor Gorgan şi Alexei Makarov au avut contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei. Întâlnirile confidenţiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chişinău sau la pescuit.

Sursa citată a avut acces la corespondenţa Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, şi a descoperit că „Legătura moldovenească” a funcţionat în Statul Major până la sfârşitul anului 2021, până când preşedinta Maia Sandu l-a demis.

În ajunul expulzării în masă a diplomaţilor spioni ruşi din R. Moldova, în iulie 2023, a primit un loc de muncă în cadrul ONU şi folosind vechile sale legături în Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important pentru GRU.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acţiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit şi să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Şi trebuie să facem această poveste!” – scrie generalul într-unul din mesajele sale.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de armele pe care Kievul le cumpăra de la ţările vecine, inclusiv Moldova.

Generalul Gorgan raporta imediat: „Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculeşti. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operaţiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeaşi zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, şi anume din satul Etulia, până în aşezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea şi stă nemişcat ziua pentru a nu deveni o ţintă a Forţelor Aerospaţiale Ruse.”

„Mulţumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de trei săptămâni şi cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan era preocupat şi de furnizarea de arme către Ucraina prin România şi chiar l-a sfătuit pe colonelul Makarov:

„Trebuie să închidem repede graniţa cu România! Aceasta este o gaură mare! Multă marfă intră de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au nişte fabrici militare care produc arme şi muniţii.”

Agentul Gorgan

Biografia agentului Gorgan este foarte tipică pentru un ofiţer al armatei sovietice care se află într-o ţară CSI. S-a născut în 1969 la Dubăsari, Moldova. După serviciul militar, a intrat la Şcoala Militară Superioară de Arme Combinate din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenit în Moldova independentă, Gorgan a slujit mai întâi în divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi în funcţia de comandant al Brigăzii 2 infanterie motorizată la Chişinău.

În 2001, ofiţerul a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaţionale ale NATO în Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Irak.

În 2013, generalul a preluat funcţia de şef al Statului Major al Republicii Moldova, dar în urma unui conflict cu ministrul de atunci al Apărării, Anatol Şalaru, a fost nevoit să părăsească departamentul militar. În 2019, după ce protejatul Moscovei Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale, Gorgan a condus din nou Statul Major. A ocupat această funcţie până în septembrie 2021, până când noua preşedintă Maia Sandu l-a demis.

Între timp, mulţi dintre acoliţii lui Gorgan rămân în Ministerul Apărării al Moldovei, şi îi furnizează informaţii secrete. Iată ce îi spune „amicul său de corespondenţă”:

„Reprezentanţii Ucrainei au contactat reprezentanţi ai Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MEZON. Aceasta este o fostă fabrică de electronice radio din Chişinău. A produs diverse electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum reprezentanţii Ucrainei sunt foarte interesaţi de repararea şi transferul documentaţiei tehnice pentru complexul tactic TOCHKA-U!!! Se referă în special la componenta radio-electronică a acestui complex, care a fost produs la Chişinău. În primul rând, vorbim de unităţi electronice de control TOCHKA-U!!! Acest contact a avut loc ieri!!! L-au sunat pe unul dintre ofiţerii noştri de la Statul Major din Ucraina şi au cerut ajutor.”

Printre oficialii locali, în afară de Gorgan, există oameni care au aceleaşi idei. Aşadar, unul dintre aceştia a transmis un document care anunţa că la poligonul militar de la Bulboaca erau planificate exerciţii de antrenament pentru armata R. Moldova. Desigur, documentul a mers imediat la sediul GRU.

Pe lângă informaţiile militare, agentul Gorgan a transmis informaţii despre situaţia politică internă din conducerea Republicii Moldova şi a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu, dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului.
Generalul simte o ură deosebită pentru doamna Maia Sandu, de când aceasta l-a lăsat fără funcţia în Statul Major.

Curatori de la GRU

Nu s-a putut afla exact când a contactat Gorgan reprezentantul GRU şi şi-a oferit serviciile. Potrivit sursei de informaţii militare a The Insider, contactele active ar fi început cel mai probabil în 2004, când Gorgan slujea într-o misiune NATO. Cel puţin se ştie că înainte de colonelul Makarov a fost în contact secret cu ataşatul militar rus la Chişinău, Vadim Uhnalev.

Înainte de Moldova, ataşatul a spionat în Lituania, dar „acolo s-a încurcat undeva şi a fost rechemat de urgenţă”. Acum colonelul Ukhnalev deţine funcţia de ataşat militar în Kazahstan, unde a „stabilit contacte active între conducerea militară”.

După plecarea lui Ukhnalev, Gorgan a fost supravegheat de un alt ataşat militar, Igor Dovbnia.

The Insider are la dispoziţie o înregistrare a unei convorbiri telefonice dintre Gorgan şi Dovbnia, în care se puneau de acord să se întâlnească şi să „discute totul” la memorialul soldaţilor afgani căzuţi la Chişinău.

The Insider are înregistrări audio ale conversaţiilor lui Gorgan, iar atunci când îi compară vocea din aceste înregistrări cu mostre din surse deschise, devine clar că este aceeaşi persoană care vorbeşte.

În 2017, Dovbnia a fost expulzat din Moldova pentru activităţi de spionaj, acum conduce aparatul ataşaţilor militari ruşi în Kârgâzstan şi stabileşte activ contacte cu foşti ofiţeri ai armatei sovietice şi organizaţii veterane care locuiesc în Bishkek.

Colonelul Makarov

Din 2019, „patronajul” lui Gorgan a trecut la colonelul Makarov, care a servit ca ataşat militar al ambasadei Rusiei. În 2001, Makarov a absolvit Şcoala superioară de comandă a armelor combinate din Moscova, iar de acolo a fost transferat la informaţiile militare. Baza de date cu adrese a capitalei arată adresa colonelului - sediul GRU pe autostrada Khoroşevskoie 76 „b”.

Jurnaliştii de investigaţie moldoveni specializaţi în spionajul rus l-au văzut pe generalul Gorgan de mai multe ori la ambasada Rusiei la Chişinău şi o dată în timpul unei întâlniri confidenţiale cu Makarov.

Judecând după corespondenţă, între agent şi curator s-au dezvoltat relaţii destul de amicale. De exemplu, un general s-a plâns unui ofiţer de poliţie că nu poate trimite un transfer de bani la Novosibirsk pentru fiica lui. În acelaşi timp, l-a bombardat constant pe Makarov cu mesaje că totul în Moldova era pregătit pentru intrarea trupelor ruse: „Trebuie urgent să curăţăm ţara de toată mizeria fascistă!!! Mulţi sunt gata. Transmite-l mai departe... A sosit timpul. Ţin toată situaţia din armată sub control... Aici, din fericire, nu există ‘Azov’ sau alte formaţiuni naţionale, şi ne vom ocupa de politicieni repede”.

Nu este greu de ghicit cum avea să se descurce generalul cu politicienii.

În ajunul expulzării în masă a diplomaţilor ruşi din Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice şi s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiaţi din Chişinău (UNHCR-Moldova).

Agenţia înregistrează toate persoanele strămutate intern din Ucraina şi îi ajută să se stabilească într-un loc nou. Ironia este că Gorgan, care a propus recent ca Serviciul de Securitate de Stat să instituie o blocare a Ucrainei, oferă acum ajutor umanitar copiilor ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor