Polonia arestează un rus acuzat că a regizat atacul asupra consilierului lui Navalnîi

Leonid Volkov (THOMAS LOHNES / GETTY IMAGES)
Redacţia
21.09.2024

Un cetăţean rus suspectat că a ordonat un atac fizic asupra lui Leonid Volkov - un consilier senior exilat al regretatului lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi - a fost arestat în Polonia, a declarat vineri Biroul Naţional al Procurorilor într-o declaraţie, potrivit Reuters.

Volkov a suferit răni provocate de lovituri de ciocan în atacul din 12 martie din faţa casei sale din Vilnius, capitala Lituaniei. Doi bărbaţi suspectaţi că l-au atacat au fost arestaţi în Polonia în aprilie în baza unui mandat european de arestare emis de Lituania.

„În lunile următoare, au fost arestate mai multe persoane. În prezent, există opt suspecţi în cadrul anchetei, dintre care patru fac obiectul unei măsuri preventive sub forma arestării temporare”, a precizat biroul într-un comunicat.

Citiți și Luptele interne zguduie opoziţia exilată din Rusia, aliaţii lui Navalnîi acuzându-şi colegii de jocuri murdare

„Ancheta este multiplă şi se referă, printre altele: la atacurile asupra personalităţilor opoziţiei ruse asociate cu Fundaţia Anticorupţie, fondată de Alexei Navalnîi. Procedurile acoperă evenimente care au avut loc atât în Europa... cât şi în America de Sud şi de Nord”, a adăugat acesta.

Postul de radio privat polonez RMF FM a anunţat că autorităţile poloneze au arestat un fost avocat al defunctului oligarh rus Boris Berezovski în cadrul unei anchete legate de atacurile împotriva personalităţilor opoziţiei ruse.

Arestarea avocatului, identificat de procurori doar ca Anatoli B, fusese raportată anterior de presa rusă independentă.

Berezovski, una dintre cele mai puternice personalităţi ale Rusiei în anii 1990, s-a certat cu preşedintele Vladimir Putin şi a fugit la Londra în 2000, unde a primit ulterior azil politic.

Magnatul în vârstă de 67 de ani a fost găsit mort în martie 2013, cu o eşarfă legată în jurul gâtului, în baia unui mic palat de lângă Londra. Familia să se temea că ar fi putut fi ucis de asasini din Rusia, însă poliţia britanică şi experţii criminalişti au ajuns la concluzia că Berezovski s-a sinucis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor