Fostul preşedinte al Hondurasului, condamnat la 45 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de droguri

Fostul preşedinte al Hondurasului Juan Orlando Hernández, escortat de poliţia honduriană pentru a fi extrădat în SUA. El a fost judecat pentru acuzaţii legate de traficanţii de droguri, în Tegucigalpa, Honduras, pe 21 aprilie 2022 (Getty Images)
Redacţia
27.06.2024

Juan Orlando Hernandez, fostul preşedinte al Hondurasului, a fost condamnat miercuri de un judecător american la 45 de ani de închisoare pentru infracţiuni legate de droguri şi arme de foc, transmite Reuters.

Sentinţa înseamnă că Hernandez, în vârstă de 55 de ani, îşi va petrece probabil restul vieţii în spatele gratiilor, cu excepţia cazului în care recursul său aşteptat va avea succes.

Un juriu din Manhattan l-a găsit vinovat în martie de acceptarea a milioane de dolari sub formă de mită pentru a proteja transporturile de cocaină cu destinaţia SUA aparţinând traficanţilor pe care el a susţinut public că îi va combate.

Procurorii ceruseră pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, în timp ce avocaţii apărării au declarat că o pedeapsă de 40 de ani, minimul obligatoriu conform legislaţiei federale, era suficientă.

Judecătorul districtual Kevin Castel a declarat că sentinţa de 45 de ani ar trebui să transmită un mesaj inculpaţilor bine educaţi, în aparenţă prezentabili, care ar putea crede că sunt feriţi de urmărirea penală.

De asemenea, a spus că juraţii au văzut dincolo de "comportamentul şlefuit" al lui Hernandez în timpul procesului de două săptămâni, în care acesta a luat poziţie în propria apărare.

"L-au văzut aşa cum era: un politician cu două feţe, dornic de putere", a declarat Castel la tribunalul federal din Manhattan.

Hernandez a condus Hondurasul, un aliat al Statelor Unite în America Centrală, din 2014 până în 2022.

Procurorii au declarat că a facilitat transporturi de cel puţin 400 de tone de cocaină către Statele Unite, alimentând dependenţa şi violenţa.

De asemenea, Hernandez a fost acuzat că a folosit banii proveniţi din droguri pentru a mitui oficiali şi a manipula rezultatul votului în timpul alegerilor prezidenţiale din Honduras din 2013 şi 2017.

"Acuzatul a alimentat acest ciclu nesfârşit de trafic de droguri şi corupţie care i-a distrus ţara", a declarat miercuri procurorul Jacob Gutwillig.

Hernandez a negat că ar fi luat mită şi a declarat că a luptat împotriva cartelurilor în timpul preşedinţiei sale.

Îmbrăcat în haine de închisoare de culoare verde măsliniu la audierea de condamnare, Hernandez a susţinut că a fost condamnat pe nedrept. El a scos în evidenţă mărturiile mai multor traficanţi condamnaţi care au declarat că i-au dat mită, spunând că încercau să îşi reducă propriile pedepse şi să se răzbune.

"În ciuda a tot ceea ce mi s-a făcut, care este un ultraj şi un linşaj, sunt optimist şi ştiu că adevărul va fi cunoscut mai târziu", i-a spus Hernandez lui Castel prin intermediul unui interpret spaniol înainte de a fi condamnat.

După ce a fost condamnat, el s-a adresat jurnaliştilor aflaţi în boxa juraţilor şi a spus "Soy inocente" (în spaniolă)/ "Sunt nevinovat". El a folosit un baston în timp ce şerifii americani îl conduceau afară din sala de judecată.

Hernandez a fost închis în Centrul Metropolitan de Detenţie din Brooklyn de la extrădarea sa în aprilie 2022 din Tegucigalpa.

Castel a declarat că îl va lăsa pe Hernandez să rămână acolo pentru moment, în timp ce face apel.

Fratele mai mic al lui Hernandez, Tony Hernandez, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în martie 2021 pentru trafic de droguri. El îşi ispăşeşte pedeapsa în California.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor