Fost angajat al Agenţiei de Securitate din SUA pledează "vinovat" că a încercat să vândă secrete americane Rusiei

Un fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate din Colorado, Jareh Sebastian Dalke, a pledat vinovat pentru că a încercat să vândă Rusiei informaţii clasificate de securitate naţională, 24 octombrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
24.10.2023

Un fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate din Colorado a pledat, luni, vinovat pentru că a încercat să vândă Rusiei informaţii clasificate de securitate naţională, potrivit AP.

Procurorii federali au fost de acord să nu ceară mai mult de aproximativ 22 de ani de închisoare pentru Jareh Sebastian Dalke atunci când va fi condamnat în aprilie, dacă acesta va respecta termenii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, însă judecătorul va decide în cele din urmă pedeapsa acestuia.

Dalke, un veteran al armatei în vârstă de 31 de ani din Colorado Springs, riscă din punct de vedere tehnic până la o posibilă condamnare pe viaţă pentru că a dat informaţii unui agent FBI sub acoperire despre care procurorii spun că Dalke credea că este un agent rus. Cu toate acestea, acceptarea responsabilităţii pentru o infracţiune duce, de obicei, la o sentinţă mai uşoară.

Dalke i-a spus agentului că a vrut să "provoace o schimbare" după ce a pus la îndoială rolul Statelor Unite în provocarea de daune în lume, dar a mai spus că are datorii de 237.000 de dolari, potrivit documentelor judiciare. De asemenea, el ar fi spus că a decis să lucreze cu Rusia pentru că moştenirea sa "se leagă de ţara voastră".

Dalke a pledat vinovat în timpul unei audieri în faţa judecătorului districtual american Raymond Moore. El a vorbit doar ca răspuns la întrebările lui Moore referitor la faptul dacă a înţeles termenii înţelegerii. El a recunoscut că a luat medicamente pentru boli mintale în timp ce a fost ţinut în custodie timp de aproximativ un an.

Dalke a primit anul trecut 16.499 de dolari în criptomonede pentru extrase din nişte documente pe care le-a transmis agentului pentru a arăta ce avea, iar apoi s-a oferit să vândă restul informaţiilor pe care le deţinea pentru 85.000 de dolari, potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

Agentul l-a îndrumat să meargă la gara din centrul oraşului Denver pe 28 septembrie 2022 şi să trimită documentele folosind o conexiune digitală securizată în timpul unei ferestre de patru ore. Dalke a sosit cu laptopul său şi a folosit mai întâi conexiunea pentru a trimite o scrisoare de mulţumire care se deschidea şi se închidea în limba rusă şi în care spunea că aşteaptă "cu nerăbdare prietenia noastră şi beneficiile comune", potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei. La câteva momente după ce şi-a folosit laptopul pentru a transfera toate fişierele, agenţii FBI l-au arestat.

Potrivit actului de acuzare, informaţiile pe care Dalke a încercat să le ofere Rusiei includeau o evaluare a ameninţărilor privind capacităţile militare ofensive ale unei a treia ţări, neidentificate. De asemenea, include o descriere a capacităţilor sensibile de apărare ale SUA, dintre care unele se referă la aceeaşi ţară străină.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei prevede, printre altele, ca Dalke să fie de acord să vorbească cu autorităţile despre infracţiunile sale şi să furnizeze informaţii veridice, exacte şi valoroase despre ceea ce s-a întâmplat.

Dalke a lucrat ca proiectant de securitate a sistemelor informatice pentru NSA, agenţia americană de informaţii care colectează şi analizează semnale din surse străine şi naţionale în vederea obţinerii de informaţii şi contrainformaţii. După ce a plecat şi a dat informaţiile clasificate agentului sub acoperire, procurorii spun că acesta a depus din nou o cerere de angajare la NSA.

În timpul unei audieri de anul trecut, unul dintre apărătorii publici federali ai lui Dalke a minimalizat accesul lui Dalke la informaţii clasificate, deoarece acesta a lucrat la NSA doar mai puţin de o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor