Extrema dreaptă câştigă alegerile din Austria, stimulând ascensiunea dreptei europene

Herbert Kickl (Getty Images)
Redacţia
30.09.2024

Alegătorii austrieci au acordat duminică Partidului Libertăţii - FPO - de extremă dreapta, prima victorie din istorie în alegerile generale, conform previziunilor de vot, ilustrând sprijinul în creştere pentru partidele de extremă dreapta în Europa, alimentat de îngrijorarea cu privire la nivelul imigraţiei, scrie Reuters.

FPO, eurosceptic şi favorabil Rusiei, a avut un avans subţire în sondajele de opinie în ultimele opt luni, faţă de Partidul Popular Austriac (OVP), Partidul Conservator al cancelarului Karl Nehammer, într-o campanie dominată de imigraţie şi de îngrijorările legate de economie.

Condus de Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, FPO ar urma să obţină 29,1% din voturi, în faţa OVP, cu 26,2%, şi a social-democraţilor de centru-stânga, cu 20,4%, potrivit unei proiecţii realizate de institutul de sondare Foresight pentru radiodifuzorul ORF, după închiderea urnelor.

O proiecţie separată realizată de institutul de sondare Arge Wahlen a arătat, de asemenea, că FPO s-a clasat pe primul loc, câştigând cu o marjă mai mare decât indicau sondajele finale, deşi va trebui să formeze o coaliţie de guvernare dacă preşedintele ţării îi va cere acest lucru.

„Miza este dacă FPO va numi sau nu cancelarul”, a declarat Kathrin Stainer-Haemmerle, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Carintia.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci trebuie să spun că rolul Austriei în Uniunea Europeană ar fi semnificativ diferit. Kickl a spus adesea că (prim-ministrul ungar) Viktor Orban este un model pentru el şi că îl va susţine.”

Kickl, care anul acesta a format o alianţă cu Orban, se opune acordării de ajutor Ucrainei şi doreşte retragerea sancţiunilor împotriva Rusiei, argumentând că acestea afectează Austria mai mult decât Moscova.

Victoria lui Kickl s-ar putea dovedi pirică, deoarece acesta este o figură polarizantă sub conducerea căreia alţi lideri de partid au refuzat să activeze.

Într-o discuţie televizată cu liderul FPO după anunţarea rezultatelor, Nehammer şi-a reiterat opoziţia faţă de formarea unui guvern cu Kickl, deşi nu a exclus să colaboreze cu FPO ca partid.

Subliniind că partidul său a câştigat, Kickl a declarat că este gata să discute cu toate partidele cu privire la formarea unei coaliţii.

Victoria FPO, care critică islamul şi promite înăsprirea normelor privind solicitanţii de azil, urmează victoriei extremei drepte în ţări precum Olanda, Franţa şi Germania.

Preşedintele Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, şi-a exprimat rezervele cu privire la FPO din cauza criticilor sale la adresa UE şi a eşecului său de a condamna invazia rusă în Ucraina. Partidul se opune sancţiunilor UE împotriva Moscovei, invocând neutralitatea Austriei.

Preşedintele a lăsat să se înţeleagă că l-ar putea împiedica pe Kickl, afirmând că actuala Constituţie nu îi cere să solicite partidului clasat pe primul loc să formeze un guvern, chiar dacă aceasta a fost mult timp convenţia.

FPO, care doreşte să nu mai acorde azil deloc şi să construiască o „fortăreaţă Austria” care să împiedice intrarea migranţilor, a fost iniţial condus de un fost deputat nazist în anii 1950.

Partidul a încercat să îşi tempereze imaginea, însă noi controverse legate de trecutul său au apărut la sfârşitul săptămânii, când o înregistrare video publicată de ziarul Der Standard a arătat membri ai partidului participând la o înmormântare în care s-a cântat un cântec popular printre naziştii SS.

Un grup de studenţi evrei din Viena a depus atunci o plângere împotriva membrilor FPO, acuzându-i de încălcarea legilor antinaziste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor