Expoziţia "The Human Body" nu este adecvată oricărei vârste, avertizează psihologii
alte articole
Expoziţia "The Human Body" nu este adecvată oricărei vârste, avertizează mai mulţi psihologi, iar părinţii, care cunosc cel mai bine copilul, ar trebui să ştie dacă acesta este sau nu pregătit să vadă exponatele de la Muzeul Antipa.
Anumite elemente din expoziţie ar putea să îl sperie pe copil, dar nu să-l traumatizeze, mai ales dacă părintele reacţionează într-un anumit fel care să-l traumatizeze, a precizat psihologul Daniela Gheorghe pentru Realitatea TV.
"Copiii sunt curioşi. Depinde ce proiectezi asupra lor. Am discutat cu copii care au văzut expoziţia şi după vizita la muzeu au bravat pentru că au văzut. Copilul trebuie pregătit, trebuie să îi spui: "O să vezi muşchi, o să vezi vene etc.". Expoziţia este explicită, dar ei au nevoie de provocări. Cred că e exagerat spus că îi traumatizează. În străinătate, copiii fac de mici experimente pe broscuţe ca să înveţe ce este sângele, cum arată un muşchi", a declarat psihologul.
Psihologul mai consideră că elevii de clasa a treia ar avea vârsta necesară pentru a vedea o asemenea expoziţie, cu condiţia ca cei mici să mai fi fost expuşi înainte la informaţii de genul acesta, respectiv să fi văzut un atlas sau un documentar.
"Dacă sunt pregătiţi şi dacă părinţii şi profesorii decid că sunt pregătiţi, pot să-i ducă. Şcolarii pot fi duşi dacă au fost deja expuşi la informaţie. E esenţial să ştie lucrurile astea. Din experienţa mea cu tinerii, fetele nu îşi cunosc corpul şi dacă nu cunosc, nici nu ştiu ce ar putea distruge. Sunt informaţii utile pe care trebuie să ştii cum să le dai. Dar la fel de important este că nu trebuie să forţăm copiii să vadă expoziţia dacă ei nu îşi doresc", a concluzionat psihologul.
Atenţie mare la stimulii vizuali
Nu se poate şti dacă exponatele din cadrul expoziţiei pot sau nu să traumatizeze, însă este cert faptul că tot ce este vizual, imagine, are un impact asupra copilului şi asta poate să aibă un efect, subliniază psihoterapeutul Anda Păcurar.
"Se pot duce într-o zonă negativă, mai ales dacă au şi informaţia faptului că acele corpuri sunt umane, nu nişte mulaje. O astfel de informaţie o consider traumatizantă. Una este sa vadă un mulaj de plastic şi alta să aibă informaţia că acela este un cadavru. Aici depinde de vârsta copilului. Normal că dacă duci un copil mic va înregistra imaginea şi nu ştim mai departe ce va face cu ea. Un copil mai mare va înţelege mai mult. E riscant să stimulăm vizual copiii, pentru că nu vom şti ce vor face ei cu aceşti stimuli, cum va lucra creativitatea lor", a explicat psihoterapeutul.
Psihoterapeutul a precizat că nu va merge cu copilul ei la expoziţe, arătând că, de foarte multe ori, părinţii văd la copiii lor simptome legate de anxietate sau ticuri nervoase şi toate au la bază suprastimularea.
"Ce rost are să-l stimulez vizual, când pot să-l stimulez prin activităţi? Eu cred în ideea de educaţie muzeală, nu de expoziţie - şoc", a declarat psihoterapeutul.
În luarea unei decizii privind vizionarea sau nu a expoziţiei, trebuie să fie luate în calcul interesele copilului şi dacă el are o înclinaţie spre studiul anatomiei, a mai susţinut specialista.
"Până la urmă, poţi să întrebi un copil dacă îşi doreşte să vadă. El va zice "Da", pentru că are încredere în tine. Simplul fapt că a zis "Da", nu înseamnă că nu va mai avea efect asupra lui. Până în 12 ani consider că impactul vizual este foarte puternic şi noi, ca adulţi, nu ne dăm seama. Aici este marea problemă, că este stimulare vizuală şi că imaginea aceea, pe care el ar putea să o reţină, nu i-o va şterge niciun terapeut şi nu ştim ce scenarii va face în mintea lui cu ele", a precizat Anda Păcurar.
Vârsta copilului contează
Şi psihologul Ramona Popa consideră că expoziţia nu este adecvată oricărei vârste şi subliniază că fiecare părinte îşi cunoaşte copilul suficient de bine cât să ştie dacă îl poate duce sau nu, iar la fel de importante sunt discuţiile cu copiii.
"Trebuie cerut un feedback, să vezi ce emoţii i-a produs expoziţia. Copilul trebuie pregătit şi trebuie discutat cu el după, pentru a vedea ce emoţii i-a produs. Dacă nu s-a simţit confortabil, trebuie să poată discuta cu părintele", a subliniat Ramona Popa.
Cerinţele Ministerului Educaţiei
Referitor la această controversată expoziţie, Ministerul Educaţiei a solicitat recent inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa să se ia în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor, semnalând "aspecte controversate" şi un "posibil impact emoţional negativ".
Dacă majoritatea din consiliul de administraţie va fi de acord cu vizitarea expoziţiei de către elevi, va fi solicitat acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora.
"Părinţii sau reprezentanţii legali vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", se arată în comunicatul MEN.
În situaţia în care părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor şi-au dat acordul scris, acestora li se va recomanda să meargă împreună cu minorii cu vârste sub 12 ani la vizitarea expoziţiei.
Măsurile survin după ce presa a atras atenţia asupra problemelor pe care le pot avea copiii după vizitarea expoziţiei.
Călăraşi: Inspectorii şcolari interzic accesul elevilor la expoziţia "The Human Body"
Elevii din judeţul Călăraşi au interdicţie la vizitarea expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa din Capitală, în urma deciziei luate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, informează Antena 3.
“În săptămâna educativă, cei care şi-au propus excursii la Bucureşti, la recomandarea domnului ministru, nu aveţi voie să vizitaţi Muzeul Grigore Antipa”, se menţionează într-un e-mail trimis de inspectorul şcolar Melania Vulpoiu către toate unităţile şcolare din judeţ. Recomandarea invocată nu preciza că ar fi vorba despre o interdicţie, ci arăta care sunt măsurile care trebuie luate atunci când se organizează o excursie cu şcoala la expoziţie.