Autorităţile iau primele măsuri faţă de expoziţia de cadavre de la Muzeul Antipa

Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.04.2013

După ce Epoch Times a relatat despre controversata expoziţie de cadavre de la Muzeul Antipa şi despre cum ar putea fi afectaţi copiii care o vizitează, autorităţile au anunţat primele măsuri pentru a limita accesul vizitatorilor minori. Conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a cerut unităţilor de învăţământ să solicite acordul în scris al părinţilor pentru vizitarea de către elevi a expoziţiei "The Human Body".

Pentru vizitele organizate de şcoli la expoziţie, va fi necesară o hotărâre a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Conducerea MEN motivează măsura luată "întrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor".

Dacă majoritatea din consiliul de administraţie va fi de acord cu vizitarea expoziţiei de către elevi, va fi solicitat acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. "Părinţii sau reprezentanţii legali vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", se arată în comunicatul MEN.

În situaţia în care părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor şi-au dat acordul scris, acestora li se va recomanda să meargă împreună cu minorii cu vârste sub 12 ani la vizitarea expoziţiei.

Măsurile vin după ce presa a atras atenţia asupra problemelor pe care le pot avea copiii după vizitarea expoziţiei.

Ce riscă elevii

Iniţial, organizatorii expoziţiei au anunţat că cele 200 de cadavre prezentate la expoziţia “The Human Body” vor putea fi vizionate şi de copii, fără restricţii de vârstă. Mai mult, copiilor până la şapte ani li se asigură gratuitate, iar cei cu vârste de până la 18 ani vor putea cumpăra bilete la preţ redus.

Impactul vizionării unor cadavre, chiar şi conservate prin metode speciale, ar putea fi traumatizant pentru copii, consideră unii psihologi. “Am avut la cabinet deseori copii care au avut de suferit după ce au fost duşi la înmormântarea unei rude şi care au dezvoltat o simptomatologie anxioasă – stări de nelinişte, de plâns, frică – se poate ajunge chiar şi la fobie faţă de cadavre sau tulburări obsesionale. Cei care vor merge la expoziţie pot avea stări de vomă, dureri de cap, stări de nelinişte, plâns, depresie, tristeţe. Copilul nu poate procesa percepţia, nu poate identifica ce l-a marcat”, a declarat, pentru Epoch Times, psihologul Diana Ioaneş.

Psihologul este de părere că părinţii normali nu şi-ar duce copiii să vizioneze o asemenea expoziţie şi se vor gândi foarte bine la cât ar putea avea de suferit aceştia comparativ cu avantajele educative pe care le-ar avea acest demers.

“Nu înţeleg care e impactul educativ, ce construieşti? Nu mi-aş duce elevii la o astfel de expoziţie. Cred că vor fi cazuri de copii sensibili care vor fi foarte afectaţi. Recomandarea mea pentru părinţi este să cântărească foarte bine ce ar avea de câştigat copilul şi ce ar avea de pierdut dacă va merge acolo. Un copil cu psihic labil poate manifesta tulburări psiho-somatice, cum ar fi nelinişte, depresie, apatie etc.”, a precizat Diana Ioaneş.

În cazul în care părinţii identifică aceste simptome la copii, după ce aceştia au vizionat expoziţia, ar trebui să meargă cu ei la un psiholog. Nu se poate aprecia cu exactitate cât va dura până când aceştia nu vor mai avea simptome neplăcute, iar sfatul psihologului este că e mai bine ca acestea să nu fie provocate, decât să încerci apoi să le vindeci.

În cazul copiilor care au rămas traumatizaţi în urma înmormântărilor la care au asistat, aceştia plângeau, iar unii chiar au dorit să se sinucidă şi au avut nevoie de ajutor de specialitate pentru a trece peste aceste stări.

“Copiii sunt destul de afectaţi de ce văd, unii au un psihic fragil, iar un lucru aparent inofensiv le poate declanşa simptomele respective. De aceea, ar fi bine ca organizatorii să pună un anunţ şi să avertizeze asupra efectelor negative, aşa cum se procedează şi la filme. Prezenţa copiilor la expoziţie rămâne la latitudinea şi la discernământul părinţilor. Un adult care ştie că este fragil din punct de vedere psihic va evita o astfel de expoziţie”, a afirmat Diana Ioaneş.

Tratarea copiilor care au stări negative în urma vizionării expoziţiei ar putea fi dificilă dacă părinţii nu îşi vor da seama de la ce au apărut acestea şi nu vor şti cui să se adreseze.

Pe de altă parte, organizatorii expoziţiei “The Human Body” au precizat că scopul acesteia este unul educativ, atât pentru copiii, cât şi pentru adulţi. Directorul general al Muzeului Antipa, academicianul dr. Dumitru Murariu, a afirmat că vizionarea expoziţiei este opţională.

“Pe o morgă din Berlin este scris: "Prin voi cei care intraţi aici, învăţăm să-i vindecăm pe cei din afară". Expoziţia are profil medical şi cunosc tineri care au abandonat facultatea, pentru că n-au suportat să facă disecţii. A şti, înseamnă multe lucruri bune pentru omenire. A nu şti - .......”, se arată în răspunsul dat de dr. Morariu la o scrisoare deschisă a asociaţiei Provita Media, prin care se cerea oprirea expoziţiei.

"The Human Body" a avut un succes uriaş în ţările unde a fost organizată, dar a stârnit şi controverse. O expoziţie similară a fost închisă în Franţa. Iniţiatorii au fost acuzaţi de lipsă de etică, grupurile de monitorizare ale drepturilor omului fiind îngrijorate deoarece cadavrele, preluate de la Biroul Poliţiei chineze pot proveni de la prizonieri chinezi executaţi.

Protestatarii au mai invocat intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, care sunt cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.

Reacţii ale părinţilor

Faptul că va fi permis accesul la expoziţia de cadavre de la Antipa pentru copii, indiferent de vârsta acestora, a stârnit nemulţumirea unor părinţi care nu ar fi de acord ca accesul publicului să fie liber. Aşa cum la televizor există restricţii şi avertizări pentru programele care nu au un conţinut adecvat pentru cei mici, aşa ar trebui să se procedeze şi la această expoziţie, atrag atenţia părinţii nemulţumiţi.

“Dacă acele exponate ar fi fost din plastic, era altceva. Copiii studiază frecvent la şcoală schelete şi mulaje, dar să vezi un om adevărat, care seamănă cu tine – cât de şocant poate să fie? Ar trebui o atenţionare pentru copii, o bulină, aşa cum se pune şi la filme, la TV. Dacă acolo se procedează aşa, aici de ce nu?”, a declarat, pentru Epoch Times, Adrian Topor, vicepreşedinte executiv al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Copiii ar putea fi şocaţi de ceea ce văd la expoziţia de cadavre, chiar dacă scopul este unul educativ şi organizatorii nu şi-au propus să invite oamenii la un eveniment menit să stârnească groaza.

“Vorbim mult despre drepturile copilului, ce trebuie să ştie şi să înţeleagă. Suntem de acord ca un copil trebuie să înveţe, dar subiectele respective să fie aduse la nivelul lui de înţelegere, adecvat vârstei. Îmi închipui că mă duc cu copilul meu de 6 ani acolo şi el îmi va pune multe întrebări despre un cadavru. Cine e? De ce a ajuns acolo? Explicaţiile l-ar putea şoca pe copil şi mai mult. Dacă va merge la expoziţie cu o educatoare, cât de pregătită va fi persoana respectivă să dea informaţii?”, s-a întrebat Adrian Topor.

Reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a declarat că înţelege că cei de la Muzeul Antipa au oferit acces gratuit copiilor de până la 7 ani pentru că se aşteaptă ca aceştia să vină cu un adult care va plăti biletul şi va creşte numărul de vizitatori.

“Îi rog pe cei de la Antipa să se gândească la propriii copii şi să treacă de dorinţa de a avea vizitatori. Ar trebui să găsească o metodă să aducă la expoziţie persoane care să înţeleagă despre ce este vorba. Am o fată studentă la Medicină şi o voi îndemna să meargă. Sunt unii studenţi de la Medicină care, la vârsta de 18-20 de ani, îşi aleg alte specializări pentru că nu suportă să vadă cadavre, în aceste condiţii mă întreb ce poate înţelege un copil de 8 ani din acea expoziţie. Nu cred că această expoziţie e pentru orice vârstă”, a precizat Adrian Topor.

Împotriva prezenţei copiilor la expoziţia de la Antipa s-a pronunţat şi Bogdan Drăghici, preşedintele ONG-ului Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA).

“E o aberaţie, ar trebui să fie interzis accesul copiilor, cel puţin până la vârsta de zece ani. Am văzut imagini pe Internet cu exponatele şi sunt suficiente pentru a-mi da seama de impactul lor. Modul cum sunt prezentate ridică probleme nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi”, a declarat, pentru Epoch Times, Bogdan Drăghici.

Alianţa TATA intenţionează să facă demersuri pentru a impune desfăşurarea expoziţiei în anumite condiţii, astfel încât copiii să fie protejaţi. “Dacă nu se iau măsuri, putem vorbi de un boicot. Am discutat cu mai multe ONG-uri şi vrem să facem un demers comun. Am patru copii acasă, cu vârste între patru şi nouă ani, dar nu l-aş duce pe niciunul la expoziţie”, a precizat Bogdan Drăghici.

Expoziţia va putea fi vizionată până pe 30 iunie. Prezentarea corpurilor umane conservate după o metodă specială numită plastinare a stârnit controverse în întreaga lume. Cei mai mulţi au ridicat probleme de etică şi au atras atenţia asupra faptului că organizatorii nu au putut demonstra că exponatele nu sunt cadavre ale prizonierilor de conştiinţă executaţi de regimul comunist din China. În Franţa şi Marea Britanie, expoziţia a fost închisă în urma unei decizii a instanţei.

Scopul declarat al expoziţiei de la Bucureşti este unul educativ, iar vizitatorii vor avea ocazia să examineze organismul uman cu ochii unui chirurg şi să experimenteze o incursiune vizuală în interiorul lui, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Antipa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor