Expoziţia “The Human Body”: Ce probleme psihologice ar putea avea copiii care vizionează cadavrele de la Antipa

Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, cadavre exponat, expuse
Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, cadavre exponat, expuse (Epoch Times România)

Cele 200 de cadavre care vor fi prezentate la expoziţia “The Human Body”, organizată la Muzeul Antipa, din 22 martie, vor putea fi vizionate şi de copii, fără restricţii de vârstă, după cum au anunţat organizatorii. Mai mult, copiilor până la şapte ani li se asigură gratuitate, iar cei cu vârste de până la 18 ani vor putea cumpăra bilete la preţ redus.

Impactul vizionării unor cadavre, chiar şi conservate prin metode speciale, ar putea fi traumatizant pentru copii, consideră unii psihologi. “Am avut la cabinet deseori copii care au avut de suferit după ce au fost duşi la înmormântarea unei rude şi care au dezvoltat o simptomatologie anxioasă – stări de nelinişte, de plâns, frică – se poate ajunge chiar şi la fobie faţă de cadavre sau tulburări obsesionale. Cei care vor merge la expoziţie pot avea stări de vomă, dureri de cap, stări de nelinişte, plâns, depresie, tristeţe. Copilul nu poate procesa percepţia, nu poate identifica ce l-a marcat”, a declarat, pentru Epoch Times, psihologul Diana Ioaneş.

Psihologul este de părere că părinţii normali nu şi-ar duce copiii să vizioneze o asemenea expoziţie şi se vor gândi foarte bine la cât ar putea avea de suferit aceştia comparativ cu avantajele educative pe care le-ar avea acest demers.

“Nu înţeleg care e impactul educativ, ce construieşti? Nu mi-aş duce elevii la o astfel de expoziţie. Cred că vor fi cazuri de copii sensibili care vor fi foarte afectaţi. Recomandarea mea pentru părinţi este să cântărească foarte bine ce ar avea de câştigat copilul şi ce ar avea de pierdut dacă va merge acolo. Un copil cu psihic labil poate manifesta tulburări psiho-somatice, cum ar fi nelinişte, depresie, apatie etc.”, a precizat Diana Ioaneş.

În cazul în care părinţii identifică aceste simptome la copii, după ce aceştia au vizionat expoziţia, ar trebui să meargă cu ei la un psiholog. Nu se poate aprecia cu exactitate cât va dura până când aceştia nu vor mai avea simptome neplăcute, iar sfatul psihologului este că e mai bine ca acestea să nu fie provocate, decât să încerci apoi să le vindeci.

În cazul copiilor care au rămas traumatizaţi în urma înmormântărilor la care au asistat, aceştia plângeau, iar unii chiar au dorit să se sinucidă şi au avut nevoie de ajutor de specialitate pentru a trece peste aceste stări.

“Copiii sunt destul de afectaţi de ce văd, unii au un psihic fragil, iar un lucru aparent inofensiv le poate declanşa simptomele respective. De aceea, ar fi bine ca organizatorii să pună un anunţ şi să avertizeze asupra efectelor negative, aşa cum se procedează şi la filme. Prezenţa copiilor la expoziţie rămâne la latitudinea şi la discernământul părinţilor. Un adult care ştie că este fragil din punct de vedere psihic va evita o astfel de expoziţie”, a afirmat Diana Ioaneş.

Tratarea copiilor care au stări negative în urma vizionării expoziţiei ar putea fi dificilă dacă părinţii nu îşi vor da seama de la ce au apărut acestea şi nu vor şti cui să se adreseze.

Nu toţi psihologii însă sunt de părere că micuţii vor avea de suferit în urma prezenţei lor la expoziţia cu cadavre.

“Mi se pare o prostie să interzici accesul la expoziţie. Părinţii trebuie să decidă dacă duc copiii acolo sau nu să vadă trupuri omeneşti. Vor merge acolo din curiozitate şi le vor explica dinainte ce urmează să vadă. Nu cred că e mai periculos decât atunci când îi duc să vadă schelete de animale. Am putea vorbi şi despre problema afectării psihicului copilului cu monştri. Adulţii ar putea fi şocaţi de respectivele cadavre care sunt reale, dar copiilor ar trebui să li se explice ce s-a întâmplat cu acei oameni, de ce au ajuns acolo, care e scopul expoziţiei. Dacă ne gândim că vor fi afectaţi copiii, pericole am putea găsi peste tot”, a precizat, pentru Epoch Times, psihologul Bogdan Lucaciu.

Organizatorii expoziţiei “The Human Body” au precizat că scopul acesteia este unul educativ, atât pentru copiii, cât şi pentru adulţi. Directorul general al Muzeului Antipa, academicianul dr. Dumitru Murariu, a afirmat că vizionarea expoziţiei este opţională.

“Pe o morgă din Berlin este scris: "Prin voi cei care intraţi aici, învăţăm să-i vindecăm pe cei din afară". Expoziţia are profil medical şi cunosc tineri care au abandonat facultatea, pentru că n-au suportat să facă disecţii. A şti, înseamnă multe lucruri bune pentru omenire. A nu şti - .......”, se arată în răspunsul dat de dr. Morariu la o scrisoare deschisă a asociaţiei Provita Media, prin care se cerea oprirea expoziţiei.

"The Human Body" a avut un succes uriaş în ţările unde a fost organizată, dar a stârnit şi controverse. O expoziţie similară a fost închisă în Franţa. Iniţiatorii au fost acuzaţi de lipsă de etică, grupurile de monitorizare ale drepturilor omului fiind îngrijorate deoarece cadavrele, preluate de la Biroul Poliţiei chineze pot proveni de la prizonieri chinezi executaţi.

Protestatarii au mai invocat intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, care sunt cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură