Expoziţia „The Human Body”: Cât costă un cadavru plastinat
alte articole
Cele 200 de cadavre care sunt prezentate publicului la expoziţia „The Human Body” de la Muzeul Antipa au fost asigurate pentru deteriorările sau distrugerile pe care le-ar putea suferi cât timp se vor afla la Bucureşti.
Această asigurare nu este una obişnuită, cum este cea pentru casă sau maşină şi la care este luată în calcul valoarea de piaţă a bunurilor respective. Brokerul de asigurare Leader Team a anunţat că a intermediat încheierea unei asigurări în valoare de cinci milioane de euro pentru expoziţia de la Antipa. Având în vedere că acolo sunt expuse 200 de cadavre, ar rezulta ca fiecare a fost evaluat la 25.000 de euro.
“Formula de calcul pentru poliţă este una foarte complexă, dar vă pot spune că evaluarea valorii exponatelor stă la baza ei”, a declarat, pentru Epoch Times, Răzvan Rusu, director general la Leader Team.
Asigurarea exponatelor de la „The Human Body” a fost o premieră pentru România, pentru că la noi nu s-a mai organizat până acum o astfel de expoziţie.
“Evenimentul se va întinde pe o perioadă de patru luni, iar poliţa de asigurare acoperă riscurile pe toată perioada. Este pentru prima dată când o companie de brokeraj din România intermediază asigurarea unui eveniment care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi care are riscuri unice. Expoziţia include 200 de corpuri umane reale care oferă o perspectivă unică, tridimensională, a corpului uman şi a fost nevoie de 10 ani pentru realizarea ei”, au declarat reprezentanţii brokerului de asigurare.
Poliţa include, printre altele, daunele materiale, cele către terţi, răspunderea civilă generală şi procesul de încărcare şi descărcare a materialelor expoziţionale.
„Este ceva unic şi pentru noi această poliţă, practic am asigurat 200 de corpuri umane, iar riscurile sunt cât se poate de ieşite din comun. Vorbim aici de temperaturi, vizitatori, încărcarea şi descărcarea exponatelor, toate sunt cuprinse într-o poliţă complexă care se întinde pe patru luni. Noi am dezvoltat produse de asigurare pentru companiile care se ocupă de evenimente, dar acesta a fost probabil cel mai dificil de realizat datorită complexităţii riscurilor”, a precizat Răzvan Rusu.
Poliţele încheiate pentru evenimente au unicitatea lor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celei pentru spectacolul Cirque du Soleil care a avut loc în ţara noastră, a explicat Răzvan Rusu.
“Detaliile poliţei sunt, din păcate, confidenţiale. Prima de asigurare a fost achitată de către organizatorul expoziţiei, compania Events. Fiecare poliţă este unică, riscurile diferă de la eveniment la eveniment. Exact riscurile acoperite de această poliţă nu au mai fost până acum asigurate, dar nici nu a mai fost organizată o astfel de expoziţie”, a precizat Răzvan Rusu.
Controverse pe tema originii cadavrelor
Expoziţia de la Muzeul Antipa a fost deschisă pe 22 martie şi va putea fi vizionată până pe 30 iunie de toate categoriile de public. Prezentarea corpurilor umane conservate după o metodă specială numită plastinare a stârnit controverse în întreaga lume. Cei mai mulţi au ridicat probleme de etică şi au atras atenţia asupra faptului că organizatorii nu au putut demonstra că exponatele nu sunt cadavre ale prizonierilor de conştiinţă executaţi de regimul comunist din China. În Franţa, expoziţia a fost închisă în urma unei decizii a instanţei.
Scopul declarat al expoziţiei de la Bucureşti este unul educativ, iar vizitatorii vor avea ocazia să examineze organismul uman cu ochii unui chirurg şi să experimenteze o incursiune vizuală în interiorul lui, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Antipa.
Protestatarii din România au mai invocat intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, care sunt cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
Până în prezent, exponatele au mai fost vizionate de peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind prezentate în multe oraşe importante: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.
Corpurile umane prezentate publicului au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory şi sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale, au precizat organizatorii. Cadavrele au fost conservate prin plastinare, metodă prin care ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid, şi care poate dura mai mult de un an.