Călăraşi: Inspectorii şcolari interzic accesul elevilor la expoziţia "The Human Body"

Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, craniu de copil.
Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, craniu de copil. (Epoch Times România)

Elevii din judeţul Călăraşi au interdicţie la vizitarea expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa din Capitală, în urma deciziei luate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, informează Antena 3.

“În săptămâna educativă, cei care şi-au propus excursii la Bucureşti, la recomandarea domnului ministru, nu aveţi voie să vizitaţi Muzeul Grigore Antipa”, se menţionează într-un e-mail trimis de inspectorul şcolar Melania Vulpoiu către toate unităţile şcolare din judeţ. Recomandarea invocată nu preciza că ar fi vorba despre o interdicţie, ci arăta care sunt măsurile care trebuie luate atunci când se organizează o excursie cu şcoala la expoziţie.

După ce Epoch Times a relatat despre controversata expoziţie de cadavre de la Muzeul Antipa şi despre cum ar putea fi afectaţi copiii care o vizitează, autorităţile au anunţat recent primele măsuri pentru a limita accesul vizitatorilor minori. Conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a cerut unităţilor de învăţământ să solicite acordul în scris al părinţilor pentru vizitarea de către elevi a expoziţiei "The Human Body".

Pentru vizitele organizate de şcoli la expoziţie, va fi necesară o hotărâre a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Conducerea MEN motivează măsura luată "întrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor".

Dacă majoritatea din consiliul de administraţie va fi de acord cu vizitarea expoziţiei de către elevi, va fi solicitat acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. "Părinţii sau reprezentanţii legali vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", se arată în comunicatul MEN.

În situaţia în care părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor şi-au dat acordul scris, acestora li se va recomanda să meargă împreună cu minorii cu vârste sub 12 ani la vizitarea expoziţiei.

Măsurile vin după ce presa a atras atenţia asupra problemelor pe care le pot avea copiii după vizitarea expoziţiei.