Mega-scandal: Cadavrele de la Antipa aparţin unor prizonieri chinezi torturaţi şi executaţi? NTDTV zice că sunt şanse.
focus
alte articole
Directorul general al Muzeului Antipa, academicianul dr. Dumitru Murariu, este somat, prin intermediul unei scrisori deschise trimise de un grup de asociaţii în numele căreia semnează Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, să blocheze vernisarea expoziţiei "The Human Body", care ar trebui să aibă loc pe 22 martie.
"The Human Body" a înregistrat un succes uriaş în ţările unde a fost itinerată, dar a stârnit şi controverse uriaşe, organizatorii fiind acuzaţi de lipsă de etică, motivul fiind acela că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinării nu ar fi fost nerevendicate – aşa cum susţine varianta oficială a organizatorilor -, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi. De asemenea, protestatarii invocă şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, care sunt cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.
În finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant".
Semnatarii scrisorii citează o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinării nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.
Medicul David Nicholl, consultant la Birmingham City Hospital, a declarat pentru publicaţia britanică Daily Mail, în ianuarie 2010, că este "convins că trupurile umane - conservate prin plastinării - provin de la prizonieri chinezi executaţi sau de la victime ale torturilor".
De asemenea, un articol publicat în 2008 în cotidianul The New York Times începe cu avertismentul "Fragmentele de trup uman pe care urmează să le vedeţi ar putea proveni de la prizonieri chinezi care au fost torturaţi şi executaţi", făcându-se referire la un acord încheiat între Andrew M. Cuomo, procuror general al statului New York, şi cei care promovau expoziţia care, în ciuda imensului succes la public, a stârnit şi în Statele Unite numeroase critici, mai ales din partea comisiilor de etică medicală şi a militanţilor pentru drepturile omului.
În contextul în care dilemele cu privire la originea exemplarelor expuse persistau, statul american s-a implicat la rândul său în această problemă. Cuomo a anunţat, astfel, că a încheiat o înţelegere cu Premier Exhibitions - cel mai mare organizator de expoziţii itinerante -, prin care "se pune capăt practicii folosite de Premier de a folosi în expoziţiile proprii trupuri ale căror origini nu sunt atestate prin documente oficiale". Cuomo a declarat atunci că respectiva companie "a profitat din expunerea rămăşiţelor pământeşti ale unor indivizi care ar fi putut fi torturaţi şi executaţi în China".
Potrivit publicaţiei americane, numărul fabricilor care produceau "mumii" pentru a fi expuse public a crescut din ce în ce mai mult în China.